CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Jóga na doma: 4 jednoduché cviky

Jóga na doma: 4 jednoduché cviky

Silové tréninky jsou sice důležité, ale protahování ve formě jógy Vám může velmi pomoci. Nejen, že zklidníte svou mysl a vypustíte myšlenky, co Vás celý den trápí, ale získáte na flexibilitě celého těla. Určitě doporučujeme všechny typy protahování, ale jóga je momentálně velký trend, kterému se můžete přiučit i na různých veřejných lekcích. Pojďme do toho!

 

Trikosána (Utthita Trikonasana)

Tato pozice jógy je ideální pro zvládání stresu a je skvělá pro celé tělo. Může pomoci zlepšit trávení, zvýšit pružnost a zmírnit úzkost, depresi a únavu. Prodloužená pozice jógy v trojúhelníku roztahuje a posiluje vaše nohy, chodidla, kotníky, ramena, hrudník, boky, hamstringy, lýtka a páteř.

 

Výchozí poloha: Postavte se s nohama přibližně 4 stopy od sebe, zvedněte ruce na obou stranách a držte je rovnoběžně s podlahou.

 

  • Nyní otočte pravou nohu o 90 stupňů a ohněte horní část těla na pravou stranu, zatímco vydechujete a pravou rukou držte pravé lýtko a směřujte obličej s levou rukou ke stropu.
  • Držte polohu po dobu 30 sekund a během výdechu se vraťte do výchozí polohy.

Nyní zopakujte celou sekvenci pohybu i na levé straně. Procvičujte tuto pozici 5-6 krát na obou stranách.

 

Trikosána-jóga

 

Pozice dítěte (Balasana)

Tato póza je vynikajícím cvičením jógy pro ty, kteří trpí bolestmi zad a zažívacími problémy.

Balasana protahuje a uvolňuje napětí v bedrech, hrudi a páteři. Pozice dítěte může také pomoci snížit stres a úzkost. Protahuje vnitřní orgány těla a udržuje je flexibilní.

Výchozí pozice: Nejprve si sedněte na kolena a hýžděmi se dotýkejte vašich pat. Pokuste se udržet kolena u sebe. Pokud je to na začátku příliš náročné, můžete také kolena roztáhnout mírně od sebe.

 

  • Položte ruce nad hlavu s dlaněmi na podlaze nebo složenými pod čelem. Můžete také položit ruce podél těla tak, aby dlaně směřovaly nahoru.
  • Dýchejte pomalu a zhluboka, aktivně přitlačujte břicho na vaše stehna při nádechu.
  • Nadechněte se a vydržte tak 4-12 dechů.
  • Pro uvolnění: dejte dlaně pod vaše ramena a pomalu vdechujte, zatímco se pohybujete nahoru do sedu.

Balasana-jóga

 

Pes hlavou dolů neboli střecha (Adho Mukha Savasana)

Pes hlavou dolů je úžasná pozice uvolňující stres, která pomáhá probudit vaše smysly a snížit únavu. Omlazuje tělo zlepšením krevního oběhu a může také pomoci zmírnit bolest krku snížením ztuhlosti horní části těla.

 

Výchozí pozice: Postavte se na kolena a ruce tak, aby vaše záda zůstala rovná a rovnoběžná s podlahou.

 

  • Nyní zatlačte boky narovnáním kolen a loktů tak, aby vaše tělo vytvořilo obrácený tvar V a snažte se držet paty co nejvíce na podlaze.
  • Při normálním dýchání držte pózu po dobu 30 sekund až 1 minut
  • Vraťte se do výchozí polohy a vydechujte pomalu.
  • Tuto asanu opakujte 5-6 krát.

Adho-Mukha-Savasana

 

Kočičí pozice (Marjaryasana)

Tato poloha poskytuje jemnou masáž páteře i břicha a zároveň působí jako silný stresový ničitel. Vaše mysl se uklidní a vaše tělo se uvolní. Cat Pose také prospívá celkovému zdraví stimulací zažívacího traktu a míchy.

Výchozí pozice: Klekněte si na čtyři. Vytvořte „stůl“, přičemž záda tvoří horní část stolu a ruce s nohama tvoří nohy.

 

  • Ruce držte svisle k podlaze, s dlaněmi položenými na podlaze v jedné řadě s rameny; Vaše kolena jsou od sebe vzdálena na úrovni kyčlí. Podívej se přímo dopředu.
  • Když vdechujete, zvedněte bradu a nakloňte hlavu dozadu, zatlačte břicho dolů a zvedněte kostrč.
  • Držte Cat Pose a zhluboka se nadechujte.
  • Když vydechujete, přitáhněte si bradu k hrudníku a prohněte záda tak, jak jen můžete; uvolněte hýždě.
  • Setrvejte v této poloze několik sekund, než se vrátíte do počáteční fáze.
  • Pokračujte pět nebo šest kol, než skončíte s touto pozicí.

kočičí-pozice

Přejeme Vám hodně štěstí a doufáme, že Vás našich pár základních pozic bude bavit a třeba si jógu oblíbíte tak, že to bude Vaše denní rutina. Dále doporučujeme vybrat správné legíny na jógu. Jako další tip pro Vás doporučujeme zvolit nějaký příjemný playlist, který Vám pomůže s uklidněním. Pamatujte na to, že je důležité se na chvíli pozastavit a udělat si čas jen na sebe. Povinnosti počkají, za to Vaše duševní a fyzické zdraví je na prvním místě.

No a co by to bylo za den, kdy byste se neodměnily i nějakou zdravou, ale vynikající pochoutkou? Vyzkoušejte tento fitness recept.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík