CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Co je to ovesné mléko?

Co je to ovesné mléko?

Ovesné mléko je dnes jednou z nejpopulárnějších alternativ mléka. Protože se jedná o alternativu veganského mléka bez ořechů, může být vhodnou náhražkou pro kohokoli s alergií na laktózu, sóju nebo ořechy. Je také velmi šetrné k životnímu prostředí, nejen že je veganské, ale výroba ovesného mléka vyžaduje méně vody a jiných zdrojů než výroba podobných mléčných produktů.

 

Co je to ovesné mléko?

Ovesné mléko je jednou z nejnovějších náhrad kravského mléka. Protože je vyrobeno z obilí, je bez mléčných výrobků a vhodný pro vegany. Ovesné mléko se vyrábí namočením ovesných řezaných nebo celých krup (namočených ovesů) do vody, smícháním a odfiltrováním výsledné kapaliny. Zatímco ořechová mléka se vyrábějí podobným způsobem, oves je rozpustnější a absorbuje více vody, zůstává v mléce více živin z ovsa než podobně zpracovaná ořechová mléka. Protože oves je takovým zdrojem výživy, obsahuje ovesné mléko bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Zatímco některé z živin zůstávají, zůstává i rozpustná vláknina obsahující beta-glukan. Ovesné mléko obsahuje vitamíny B a je často obohaceno o vitamíny A a D, vápník a železo.

 

Živiny v ovesném mléce

Ovesné mléko je bohaté na makro i mikroživiny. Zatímco výživové profily se mezi příchutěmi a společnostmi liší, v průměru obsahuje ovesné mléko 90 kalorií, 2 gramy vlákniny a vitamíny A, B12, D, vápník, železo a draslík.

 

Makra z ovesného mléka

1 šálek ovesného mléka

  • Sacharidy 19g
  • Tuk 1,5 g
  • Bílkoviny 2g

 

Mikroživiny z ovesného mléka

Některé z mikroživin se přirozeně vyskytují, jiné byly přidány pro doplnění.

Mikronutrient (1 šálek)

  • Vláknina 2g
  • Vitamin D 4mcg
  • Vápník 350mg
  • Železo 0,3 mg
  • Draslík 400mg
  • Vitamin A 180 mcg
  • Vitamin B12 0,2 ​​μg

 

Zdravé přínosy ovesného mléka

Zdravotní přínosy ovesného mléka z něj činí skvělý doplněk k jakémukoli plánu zdravé výživy.

 

Je veganské a obsahuje málo alergenů

Nejen, že je ovesné mléko bez mléčných výrobků a laktózy, ale také neobsahuje žádné alergeny jako je sója, arašídy nebo ořechy, které jsou velmi časté v mnoha jiných alternativních mlékách. Často také neobsahuje lepek. To však závisí na způsobu zpracování ovsa, což je příležitost pro určitou křížovou kontaminaci z jiných zrn, které obsahují lepek, takže vždy zkontrolujte, zda nemáte intoleranci na lepek.

 

Ovesné mléko je výživné

Je to nejen dobrý zdroj vitamínů B (kvůli celozrnnému původu), ale většina ovesných mlék obsahuje také přidané vitamíny A, D a vápník. Tyto živiny jsou nezbytné pro mnoho procesů v našem těle. Ovesné mléko také obsahuje více vlákniny a bílkovin než podobná mléka z ořechů nebo rýže.

 

Může zlepšovat zdraví srdce a metabolismu

Oves je známý svým obsahem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Beta glukan je rozpustná vláknina, která se zachovává při zpracování ovesného mléka, což z něj činí alternativu zdravou pro srdce, která je mezi ostatními mléky jedinečná. Beta-glukan může také podporovat zdravou hladinu cukru v krvi, posilovat imunitu a pomáhat udržovat tělesnou hmotnost.

 

Je dobré pro zdraví kostí

Přestože se do ovesného mléka přidává vápník, je důležité zvolit alternativu mléka, která podporuje zdraví kostí. Dodatečné vitamíny A + D také podporují zdravý kostní metabolismus. Zatímco veganům nebo osobám s intolerancí laktózy tyto živiny jednou unikly, ovesné mléko poskytuje dobře zaoblenou výživu bez ohledu na vaše stravovací návyky.

 

Existují nějaké negativní účinky ovesného mléka?

 

Potenciálních negativů ovesného mléka je málo, ale stojí za zvážení.

 

  •     Kalorie a sacharidy: ovesné mléko má vyšší obsah kalorií než mandlové mléko nebo jiná alternativní mléka. To je pouze záporné, pokud omezujete své sacharidy a kalorie, obě jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalů.
  •     Přidaný cukr: mnoho odrůd ovesného mléka zakoupeného v obchodech přidalo cukry, aby zlepšilo chuť.
  •     Potenciální lepek: na základě typu ovsa a zpracování v ovesném mléce, které si vyberete, může nebo nemusí být lepek. Pokud je pro vás důležité se lepku vyhnout, pečlivě si přečtěte štítky.
  •     Cena: protože ovesné mléko získává na popularitě, může být nákladnější než některá jiná mléka.

 

Závěr

Je pro vás ovesné mléko dobré? Pokud hledáte zdravou alternativu kravského mléka, je ovesné mléko skvělou krémovou variantou. I když je na trhu mnoho druhů, hledejte volbu s minimem přidaného cukru a dostatečným množstvím vápníku a vitamínů. Může podporovat celkové zdraví a poskytnout podporu vlákniny a maker ve vašich koktejlech.

Hledáte pohodlné legíny na běhání, které budou stylové a kvalitní? Koukněte na naší nabídku.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík