CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Co je to L-karnitin?

Co je to L-karnitin?

L-karnitin je další doplněk, který zní šíleně, takže jsme tady, abychom rozdělili skutečnost od fikce. Co přesně je tento zajímavý doplněk?

Používají ho sportovci po celém světě pro své schopnosti spalování tuků, protože by to mohlo potenciálně optimalizovat, jak vaše tělo využívá tuk jako zdroj paliva, což vede k vyššímu cvičebnímu výkonu. Mnoho lidí používá L-karnitin na hubnutí a spalování tuků, a pokud se užívá správně, může být skvělým doplňkem vašeho tréninkového režimu.

Co je L-karnitin?

Je to neesenciální sloučenina podobná aminokyselinám, což znamená, že se v těle vyrábí přirozeně.

Určité množství L-karnitinu můžete získat ve své stravě, protože se nachází v potravinách, jako je červené maso, čím červenější maso, tím lépe. Rostlinné zdroje, jako je avokádo a sója, obsahují také malé množství.

Doplňky by měly být konzumovány společně se zdravou stravou, ale často se doporučují každému, kdo se je snaží doplnit a nemá jich dostatek.

L-karnitin je zodpovědný za transport mastných kyselin s dlouhým řetězcem do mitochondrií vašich buněk, kde se poté produkuje energie, protože tuk je oxidován a používán jako palivo. Více než 95% zásob L-karnitinu v těle se nachází v kosterním svalu (sval, který je spojen s vaší kostrou), spolu se stopovými množstvími v játrech a krvi.

 

Výhody L-karnitinu

Hubnutí

Předpokládá se, že L-karnitin může pomoci vašemu tělu produkovat energii využitím tukových zásob v těle, což vám umožní pracovat déle a nakonec vám pomůže při odbourávání tuků. Důkazy naznačují, že může podporovat hubnutí zvýšením výdajů na kalorie

Bylo prokázáno, že užívání doplňku L-karnitinu denně zvyšuje krevní a svalovou koncentraci této sloučeniny podobné aminokyselinám, což by mohlo zvýšit metabolismus tuků v důsledku zvýšené koncentrace svalového karnitinu.

Výkon a zotavení po cvičení

Vzhledem k jeho potenciálním schopnostem spalování tuků se předpokládá, že L-karnitin optimalizuje, jak vaše tělo využívá tuk jako palivo, což vám umožní cvičit déle. Některé výzkumy také zjistily, že 3 týdenní suplementace doplňku L-karnitinu snižuje poškození svalů při cvičení s vysokou intenzitou.

Suplementace L-karnitinem může také hrát důležitou roli při regeneraci z namáhavého cvičení s doporučenými dávkami 2 - 4 g denně pro optimalizaci výsledků. Existují počáteční důkazy, že by to mohlo vést ke snížení různých markerů metabolického stresu a bolesti svalů, které jsou replikovány v mnoha studiích. Výzkum je však stále omezený a jsou zapotřebí další studie.

Jak funguje L-karnitin?

Když cvičíte, uvnitř vašeho těla probíhají tisíce biochemických reakcí. Jedním z nich je působení vašich enzymů, které začínají rozkládat uložený tuk na mastné kyseliny a glycerol, cukerný alkohol. Ty se pak používají jako palivo během cvičení.

Studie předpokládají, že L-karnitin je sloučenina, která hraje důležitou roli v tomto procesu metabolismu tuků, protože jeho klíčovou rolí je transport mastných kyselin s dlouhým řetězcem přes vnitřní membránu. Tyto mastné kyseliny jsou považovány za hlavní zdroje energie používané při cvičení s nízkou až střední intenzitou

 

Druhy L-karnitinu a jejich použití

Dvě hlavní varianty L-karnitinu, které jsou doplňovány stravou, jsou L-karnitin tartrát a acetyl L-karnitin.

L-karnitin tartrát

L-karnitin tartrát je jednou z nejběžnějších forem L-karnitinu, která se nachází v doplňcích sportovní výživy díky své rychlé absorpční rychlosti. Je vytvořen v těle z aminokyselin lysinu a methioninu, je syntetizován hlavně v játrech a ledvinách, pak je transportován pro použití v jiných tkáních v těle.

L-karnitin tartrát se nachází v nejvyšších úrovních v tkáních, které používají mastné kyseliny jako hlavní zdroj paliva, jako jsou kosterní a srdeční svaly. Mělo by se to brát ve spojení se zdravou, vyváženou stravou a cvičebním režimem

 

Acetyl L-karnitin (ALCAR)

Acetyl L-karnitin se v těle vytváří z aminokyselin lysinu a methioninu. ALCAR má acetylovou skupinu připojenou k molekule karnitinu. To mu umožňuje procházet hematoencefalickou bariérou, což z něj činí biologicky nejpřístupnější a tím nejsnadněji vstřebatelnou formu.

ALCAR je ideální pro sportovce a aktivní lidi, kteří se účastní pravidelného cvičení, nebo pro kohokoli, kdo hledá snadno konzumovatelný zdroj L-karnitinu, který lze užívat po celý den.

 

Dávkování karnitinu

Studie naznačují, že pro dosažení nejlepších výsledků se pro každou formu L-karnitinu mění dávky, za optimální pro každou formu karnitinu se považuje následující:

    Acetyl-L-karnitin: 600–2 500 mg denně.

    L-karnitin L-tartrát: 1 000–4 000 mg denně.

    Propionyl-L-karnitin: 1 000–4 000 mg denně.

 

Kdy byste měli užívat L-karnitin?

Pokud máte v plánu použít L-karnitin k optimalizaci energie během tréninku, je nejlepší si ho vzít před cvičením. Většina vědeckých studií doporučuje užívat L-karnitin přibližně 1 hodinu před cvičením. Pokud však chcete využít dalších výhod (regenerace a podpora hubnutí), může být účinný i po cvičení.

 

Potravinové zdroje L-karnitinu

Ačkoli L-karnitin může být vyroben tělem, můžete také zvýšit příjem L-karnitinu z vaší stravy. Je nejvíce v živočišných produktech, jako je maso, drůbež, ryby a mléčné výrobky. Syrovátka (vyrobená z mléka) přirozeně obsahuje část L-karnitinu.

 

Závěr

Bylo řečeno, že L-karnitin má schopnost přesouvat více mastných kyselin do vašich buněk, aby se spálily na energii, což z něj činí účinný posilovač výkonu a může být také prospěšný pro spalování tuků. I když existují určité pozitivní výsledky při doplňování L-karnitinu, je třeba vzít v úvahu, že chybí celkové vědecké důkazy. Různé formy L-karnitinu jsou dokonalým doplňkem pro lidi, kteří si jej snadno nezískají z přírodních zdrojů potravy jako součást své běžné stravy.

 

Kdy je nejlepší užívat L-karnitin?

Doporučuje se užívat L-karnitin s rychle působícími sacharidy. Zda se užívá před tréninkem nebo po něm, se nepovažuje za důležitý faktor.

 

Co je L-karnitin?

L-karnitin je neesenciální sloučenina podobná aminokyselinám, zodpovědná za transport mastných kyselin s dlouhým řetězcem do mitochondrií vaší buňky, kde se energie vyrábí oxidací tuků.

 

Jaké jsou výhody L-karnitinu?

Důkazy naznačují, že L-karnitin může podporovat odbourávání tuků a optimalizovat výkon a regeneraci při cvičení.

 

Jak funguje L-karnitin?

L-karnitin transportuje mastné kyseliny přes vnitřní membránu. Tyto mastné kyseliny jsou považovány za hlavní zdroj energie během cvičení s nízkou a střední intenzitou.

 Naše lesklé legíny Palmswear Glitter jsou fitness legíny vyrobené ze speciálního pružného materiálu, který krásně zvýrazní třpytivým vzhledem vaší postavu.

Jaké typy L-karnitinu existují?

L-karnitin tartrát je běžná forma nacházející se ve sportovních doplňcích díky vysoké rychlosti absorpce. Acetyl L-karnitin je nejsnadněji vstřebatelná forma, díky čemuž je ideální pro sportovce a aktivní lidi.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík