CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Jaká jídla jsou dobrá nebo špatná před spaním?

Jaká jídla jsou dobrá nebo špatná před spaním?

Jíst před spaním dlouho rozdělovalo veřejné mínění. Pro mnoho lidí je jídlo před spaním součástí jejich rutiny a pomáhá jim uvolnit se před spaním. Jiní však zjistili, že jíst i několik hodin před spaním má nepříznivý vliv na jejich spánek a na jejich pas. Kdo má tedy pravdu? Jak se ukázalo, oba tábory mohou mít pravdu v závislosti na jídle, které jedí. Některá jídla jsou velmi prospěšná, pokud se konzumují těsně před spánkem. Ostatní jídla a nápoje vám však mohou pokazit noc. Tady je náš rychlý průvodce nejlepšími jídly, která můžete vyřadit nebo pohltit, zrovna když se chystáte spát.

Nejlepší jídla před spaním

Oves

Ačkoli je toto jídlo často spojeno se začátkem dne, oves může být skvělé občerstvení před spaním. Oves povzbuzuje tělo k produkci melatoninu, díky kterému se cítíte ospalí. Pomáhá také tělu vytvářet inzulín a zvyšuje hladinu cukru v krvi. Oves je nabitý živinami, včetně bílkovin, sacharidů a vlákniny. Jsou také vynikajícím zdrojem magnézia, zinku a železa.

Mandle

Tyto malé ořechy jsou skvělé občerstvení přes den. Často jsou chváleni za to, že jsou plnícím zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Mandle také dodávají tělu tryptofan a hořčík. To povzbuzuje tělo k ustálení srdečního rytmu a ke snížení funkce nervů a svalů. Zní to dramaticky, ale je to prostě způsob, jak se tělo uvolnit a mít uspokojivý spánek.

Banány

Jedná se o ovoce, které je obvykle spojeno s podporou energie a náročným tréninkem, ačkoli banány mohou také podpořit váš odpočinek. Banány jsou zdrojem melatoninu a serotoninu, díky nimž se cítíte ospalí. Mají také vysokým obsah hořčíku, který uvolňuje vaše svaly.

Návrh na servírování: banány vyžadují malé úsilí, protože jsou samy o sobě chutným občerstvením. Můžete je však rozetřít na toastu a posypat mandlemi

Med

Tato přírodní sladká pochoutka je skvělým doplňkem před spánkem. Med dodává tělu melatonin, který podporuje spánek. Také to vyřazuje orexin, který dokáže udržet tělo v pohotovosti. Med je také silným antioxidantem, takže může pomáhat odvrátit poškození těla, když odpočíváte.

 

Potraviny, které zhoršují spánek

Kromě toho, že dokážeme příjemným spánkem podpořit příjem potravy, můžeme také způsobit špatný noční spánek díky špatnému výběru potravin.

Kofein

Může se to zdát zřejmé, ale mnoho lidí při uvažování o špatném spánku neuvažuje o večerním šálku čaje nebo koktejlu před tréninkem. Kofein je stimulant, který může zůstat ve vašem systému až deset hodin. Pokud tedy máte pochybnosti, přestaňte pít kofein po 14 hod.

Alkohol

Mít alkohol stále v našem systému, může zanechat velmi neklidný spánek. Zatímco někteří lidé uvádějí, že jim pomáhá usnout, studie naznačují, že kvalita spánku bude špatná. To znamená, že se v noci nebudete plně zotavovat a probudíte se unavení.

Tučná jídla

Půlnoční pochoutka se může zdát lákavá, ale může narušit váš spánek. Potraviny, které jsou mastné, vám pravděpodobně způsobí pálení žáhy. Nejen to, že jsou těžko stravitelné, a tato zvláštní námaha těla vás může probudit.

Sýr

Přestože je sýr oblíbenou porcí po večeři, je špatný na spánek. Sýr je zdrojem tyraminu, který udržuje váš mozek ve střehu. Jak si dokážete představit, nepomůže to při pokusu o vypnutí do režimu spánku. To by také mohlo dokázat příběh staré manželky, že konzumace sýra před spánkem vám dává zvláštní sny.

Kořeněná jídla

Pokud se potřebujete dobře vyspat, vyhněte se kořeněnému jídlu. Chilli obsahuje kapsaicin, který zastavuje tělo v účinné regulaci vnitřních teplot. To může vést ke špatnému odpočinku, protože vaše tělo se snaží udržet příjemnou teplotu.

Budete tedy do přípravy jídla na příští týden zahrnovat jídla, která Vám zlepší spánek? Stojí to za zkoušku. Kvalitní spánek zlepší váš den mnoha způsoby. Kvalitní spánek je spojen s udržováním zdravé hmotnosti, pozitivní náladou a zlepšením zdraví. Navíc máte větší pravděpodobnost, že dosáhnete svých tréninkových cílů, když se budete cítit odpočatí a zotaveni, spíše než unavení.

Naše sportovní oblečení Palmswear využijete na domácí cvičení, do fitka nebo do přírody.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík