CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Co je to kolagen a jaké jsou jeho výhody?

Co je to kolagen a jaké jsou jeho výhody?

Kolagenový proteinový prášek je oblíbeným doplňkem, který lidé používají mnoha různými způsoby. I když je považován za proteinový prášek, stejně jako syrovátka nebo sója, funguje v těle odlišně a má různé výhody. Je k dispozici už roky ve formě želatiny, ale v poslední době má popularitu právě kolagenový protein.

Tady jsou hlavní důvody, proč může být kolagenový protein tak užitečný.

 Naše oblíbené dámské šortky Freya jsou skvělou volbou na doma nebo ven. Dále v nabídce máme fitness leginy, sportovni podprsenky nebo topy.

Co je to kolagenový protein?

Kolagenový protein je nejhojnější bílkovina v lidském těle, která tvoří téměř třetinu celkového obsahu bílkovin v těle. Je to největší strukturní protein v pojivové tkáni, jako jsou svaly a klouby. Pomáhá s pružností a schopností protáhnout se.

Naše těla si mohou kolagen vyrobit sami, ale získání extra stravy a doplňků stravy může poskytnout další výhody. Nejběžnější formou doplňku kolagenu je hydrolyzovaný kolagen.

 

Jak funguje kolagenový protein?

Kolagen ve skutečnosti funguje zcela odlišně od doplňků syrovátkových nebo sójových bílkovin. Protože si naše tělo vytváří vlastní kolagen, udržuje rovnováhu rozloženého a produkovaného kolagenu na základě přítomnosti aminokyselin nebo stavebních bloků v našem těle.

Když se kolagen rozloží na stavební kameny, tělo si myslí, že potřebuje produkovat více. Užívání hydrolyzovaného kolagenu jako doplňku způsobuje, že si tělo myslí, že detekuje rozpad hladin kolagenu a způsobuje jeho další produkci.

 

Co dělá kolagen?

Ve skutečnosti existuje více než 10 různých forem kolagenových proteinů, ale v těle hrají klíčové role čtyři základní typy.

Kolagen typu 1

Tento typ tvoří většinu kolagenu v lidském těle a to až 90%, a je hustým typem, který poskytuje strukturu několika složkám těla - jako jsou zuby, kůže, kosti a chrupavka.

Kolagen typu 2

Tento typ kolagenu je pružnější, méně hustě zabalený než typ 1 a je primárně zjištěno, že poskytuje odpružení vašim kloubům.

Kolagen typu 3

Úlohou kolagenu typu 3 je poskytnout strukturu vašim tepnám, orgánům a svalům. Často se kombinuje s typem 1 pro zlepšení zdraví pokožky, vlasů a nehtů

Kolagen typu 4

Kolagen typu 4 má zásadní význam pro zdraví pokožky a pomáhá zajistit filtr mezi vnějším prostředím a vaším tělem

 

Jaké jsou výhody kolagenového proteinu?

Kolagen hraje v těle několik klíčových rolí. I když pravděpodobně víte, že některé z jeho výhod jsou podobné jiným zdrojům bílkovin, kolagenový protein má některé jedinečné výhody, díky nimž stojí za to ho vyzkoušet.

 

Kolagen pomáhá růstu a regeneraci svalů

V kombinaci se zdravou stravou a dobrým cvičením může kolagen pomoci budovat a posilovat svaly. Jedna konkrétní studie u starší populace ukázala, že působil třemi způsoby, zvýšením síly, zvýšením hmotnosti a snížením tukové hmoty současně. Tyto výhody mohou být užitečné pro kulturisty i pro ty co chtějí snížit dopadu stárnutí na svaly našeho těla. Zvýšením hmoty a snížením tukové hmoty můžete také vidět úbytek hmotnosti, což je další výhoda práškového kolagenového proteinu. Větší svalová hmota může z dlouhodobého hlediska posílit váš metabolismus a konzumace stravy s vysokým obsahem bílkovin vám pomůže, abyste se cítili déle spokojeni, snížení celkového příjmu kalorií při zachování kvalitní hmoty.

 

Kolagen podporuje zdravou pokožku, vlasy a nehty

Ženy kolagen již dlouho používají jako doplněk stravy pro zdravější pokožku, vlasy a nehty. Želatina je kulinářská forma kolagenu používaného při vaření a je již roky oblíbená jako zahušťovadlo pro tekuté přísady. I když byste mohli vidět kolagen jako přísadu v kosmetických krémech proti stárnutí pokožky, výzkum prokázal snížení vrásek, když se užívá jako konzistentní doplněk stravy. Tento typ objevu naznačuje, že konzumace extra kolagenu v naší stravě má ​​výhody, i když si ho tělo dokáže vyrobit samo.

 

Kolagen podporuje zdravé klouby

Bolest kloubů je nejen běžná během procesu stárnutí, ale může být také problémem sportovců, který ovlivňuje jejich výkon. Když se naše pojivová tkáň začne rozpadat díky tomu, že stárneme, nemocí nebo zraněním, obvykle může být problémem nedostatečná hladina kolagenu. Protože kolagen je klíčem pro silné zdravé klouby, užívání doplňku kolagenu ke zvýšení tvorby nového kolagenu v těle, může pomoci maximalizovat produkci. Výzkum ukazuje největší přínos, když kolagen užijeme přibližně hodinu před cvičením

 

Kolagen může hrát roli ve zdraví trávicího ústrojí

Kvůli své strukturální povaze hraje kolagen ve skutečnosti roli při udržování zdraví našeho trávicího systému. Žaludek a střeva fungují jako velké svaly, které tlačí potravu trávicí soustavou a extrahují potřebné živiny. Výzkum v této oblasti doplňování kolagenu je však stále relativně nový

 

Kolagen a vedlejší účinky

Protože kolagen je protein, který se vyskytuje v našem těle a je snadno strávitelný, riziko nežádoucích účinků je omezeno jako u jakéhokoli jiného typu doplňku bílkovin. Vykazuje nízké riziko jakýchkoli vedlejších účinků. Ačkoli kolagenové doplňky obvykle pocházejí ze zdrojů jako jsou krávy, prasata nebo ryby, zpracování obvykle omezuje obavy z jakéhokoli typu alergenů. Vegetariáni nebo vegani však možná budou chtít zkontrolovat štítky na jejich doplňcích, aby se dozvěděli více o zdroji kolagenu.

 

Jak mohu ve své stravě získat více kolagenu?

Primární zdroje dietního kolagenu pocházejí ze živočišných produktů a z částí, které obsahují nejvíce kolagenu, jako je kůže a kosti. Můžete konzumovat kolagen z kuřete nebo krůty s kůží nebo konzervované ryby s kostmi (jako losos nebo sardinky). Želatinová forma se nachází v želatinových tvarovaných potravinách a dezertech. Kostní vývar je velmi bohatým zdrojem kolagenu a je velmi oblíbený.

 

Nejlepší způsob, jak brát kolagenový protein

Dva hlavní způsoby, jak získat kolagenový protein, jsou práškový kolagen nebo želatina. Kolagenový proteinový prášek v peptidové nebo hydrolyzované formě nezhustí tekutiny jako želatina, takže jej lze použít mnoha způsoby. Někteří lidé ho míchají do kávy nebo čaje, jiní ho používají v regeneračním smoothie nebo koktejlu po tréninku. Ačkoli je k dispozici ve formě pilulek a nápojů, většina výzkumu byla provedena v práškové formě.

Závěr

Kolagenový proteinový prášek je přírodní doplněk, který může tělu prospět mnoha způsoby. I když ho lidé už roky používají ve formě želatiny, nová forma prášku kolagenového proteinu je mnohem univerzálnější a lze jej použít v mnoha různých použitích. Kromě pomoci s růstem a regenerací svalů existují další výhody, jako je zdravá kůže, vlasy, nehty a trávení. Díky omezeným vedlejším účinkům, není důvod, abyste do svého zdravého životního stylu nepřidávali kolagenový protein. Doporučujeme suplementaci dalších suplementů, jako například vitamíny a kdy je brát.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík