CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Nízkokalorická dieta a jak funguje?

Nízkokalorická dieta a jak funguje?

Jsou nízkokalorické diety správnou volbou?

Nízkokalorické diety jsou lákavé pro mnoho lidí kvůli jejich příslibům rychlého hubnutí a rychlých výsledků. Dramatický pokles kalorií bude ve skutečnosti znamenat dramatický pokles hmotnosti, ale tento přístup má také své mouchy a ve skutečnosti se doporučuje pouze jako poslední možnost u jedinců s těžkou nadváhou, kteří potřebují rychle zhubnout ze zdravotních důvodů, jako je třeba blížící se chirurgický zákrok nebo ke zmírnění dalších stavů způsobených obezitou.

 

Co je to nízkokalorická strava?

Nízkokalorická strava je, jak název napovídá, strava, ve které osoba, která potřebuje zhubnout, konzumuje obvykle 600-800 kalorií denně. Tento typ stravy musí být dodržován pod lékařským dohledem a neměl by být používán jako druh diety, při které rychle zhubnete, abyste se vešla do společenských šatů nebo bikin, a to je způsobeno skutečností, že tento typ extrémních diet přichází s vlastní sadou zdravotních rizik a vedlejšími účinky. Není to ideální strava pro kohokoli s BMI pod třicet a dokonce ani pro ty nad tímto měřením by to neměla být první volba léčby.

 

Zdravotní problémy způsobené nízkokalorickou dietou

 

Podvýživa

Dokonce i dobře naplánovaná velmi nízkokalorická strava může postrádat některé základní živiny potřebné k udržení zdravého, plně funkčního těla. Výsledkem mohou být některé nepříjemné vedlejší účinky při dodržování této formy stravy. Můžou to být bolesti hlavy, řídnutí vlasů a zácpa. Při dodržování nízkokalorické stravy je zásadní zajistit stravu s vysokým obsahem vlákniny a dostatek tekutin po celý den.

 

Obtížnost dodržovat dietu

Nízkokalorické diety je obtížné dodržovat. Jste docela omezeni, když máte tak malý kalorický příjem, což z něj činí krátkodobé řešení a obtížně se udržuje. Hlad a nízká spotřeba energie mohou být při dodržování tohoto typu stravy problémem.

 

Ztráta svalové hmoty

Hlavním problémem nízkokalorických diet může být ztráta svalové hmoty. Když vezmete v úvahu, že vaše svalová hmota přispívá k síle vašeho metabolismu, je jasnější, proč to může způsobovat problémy, díky tomu se může zpomalit metabolismus a vaše dieta se stane neúčinnou.

Snižte ztrátu svalové hmoty během období dodržování nízkokalorické stravy tím, že zajistíte, aby potraviny, které konzumujete, byly bohaté na bílkoviny a také zajistěte, abyste do své rutiny zahrnuli spoustu tréninku na vytrvalost, abyste udrželi co nejvíce svalů.

 

Komu prospívá nízkokalorická strava?

Jak již bylo zmíněno dříve, tato strava se nedoporučuje jako rychlá dieta pro průměrného člověka, který doufá, že se zbaví několika kilogramů tuků. Ve skutečnosti se doporučuje pouze v případě, že jste klasifikováni jako obézní a pokusili jste se zbavit nadváhy méně extrémními prostředky, ale nebyli jste dostatečně úspěšní, abyste dosáhli přijatelné úrovně pro ochranu svého zdraví. Důležité je, že není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Je velmi důležité, abyste se před začátkem nízkokalorické diety poradili s lékařem.

 

Tipy na nízkokalorickou dietu

Pokud váš lékař souhlasí s tím, že je nutné dodržovat nízkokalorickou dietu, je zde několik tipů, které vám přechod trochu usnadní.

 

Zvolte množství

Potraviny, které jsou nízkokalorické a přesto plné živin jsou způsob, jsou tím správným krokem, když dodržujete nízkokalorickou dietu. Některé příklady skvělé volby potravin zahrnují pestrobarevné ovoce a zeleninu, které mají také vysoký obsah vlákniny a pomáhají předcházet problémům s trávením, jako je zácpa. Toto ovoce také pomůže zvýšit váš nutriční příjem, aby bylo zajištěno, že konzumujete co nejvíce vitamínů a minerálů z celých potravin.

 

Proteinové šejky

Zahrnutí koktejlu do nízkokalorické diety je skvělou náhradou jídla a může vám pomoci dodržovat váš nutriční plán a zároveň vám poskytne dostatečný přísun vitamínů a minerálů. Je to také skvělá volba mít ho na cestách a po tréninku, protože není potřeba žádná příprava a svůj koktejl můžete jednoduše promíchat s vodou a vypít!

Koktejl navržený speciálně pro účely velmi nízkokalorické stravy může být ideálním doplňkem vaší rutiny při občerstvení nebo jídle, protože byl speciálně navržen tak, aby zahrnoval co nejvíce živin pro osoby provádějící tento typ stravy. Je důležité si uvědomit, že tyto koktejly jsou určeny k použití ve spojení s jinými potravinami, nikoli jako jediný zdroj výživy nebo dietního příjmu.

Brzy pro vás přidáme novou kolekci, můžete se těšit na další nové a skvělé kousky. Sleduj naš instagram a dozvíš se včas naše nove fitness obleceni, které si zamilujete.

Zůstaňte hydratovaní

Ujistěte se, že pijete dostatek vody, když držíte nízkokalorickou dietu. To vám pomůže předcházet zácpě, ale také sníží hladinu hladu a výskyt bolestí hlavy po celou dobu vaší stravy.

Než začnete s nízkokalorickou dietou, poraďte se se svým lékařem, abyste snížili nepříjemné a nežádoucí problémy, které mohou z takového nízkokalorického příjmu vyplynout.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík