CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Vitamíny a minerály: kdy je správně vzít?

Vitamíny a minerály: kdy je správně vzít?

Samotné načasování není nejdůležitějším faktorem při přijímání vitamínů, minerálů a rybích tuků. Kdy ale z nich budeme mít největší užitek? U některých doplňků je však důležité, zda se tableta užívá s jídlem nebo bez jídla a také z čeho se toto jídlo skládá.

Zde je seznam některých běžných vitamínů a minerálů, které mohou mít důsledky v kombinaci s určitými potravinami a nápoji!

 

Železo a vitamín C

Nedostatky železa jsou běžné, zejména u žen v plodném věku. Železo má zásadní význam pro výrobu hemoglobinu, což jsou červené krvinky potřebné k přenosu kyslíku v krvi. Přirozeně se nachází v potravinách, jako je červené maso, droby a zelená listová zelenina. Doplňky železa lze nejlépe vstřebat, pokud se užívají hodinu před jídlem. Vápník může bránit vstřebávání železa, a proto by se v ideálním případě neměl kombinovat s tabletami železa, aby bylo dosaženo nejlepších výsledků při suplementaci. Na druhou stranu, vitamin C ve skutečnosti napomáhá vstřebávání železa, a proto je mnoho doplňků kombinuje.

 

Vápník a vitamin D

Tělo potřebuje vitamin D, aby mohlo účinně absorbovat vápník. Pokud není k dispozici dostatek vitaminu D v těle se nepřemění zdroj vápníku. To může v průběhu času způsobit křehké kosti. Vitamin D se běžně vyskytuje v potravinách, jako jsou mastné ryby a žloutky, zatímco vápník je přítomen v mléce a mléčných výrobcích. Vyskytuje se také v listové zelené zelenině. Vitamin D je na rozdíl od ostatních vitamínů rozpustných v tucích a dobře se vstřebává s jídlem nebo bez jídla.

 

Rybí tuky a Omega 3

Rybí oleje jsou skvělým doplňkem každé doplňkové rutiny. Poskytují zdroj omega-3 mastných kyselin, včetně EPA a DHA, a také poskytují vitamín D a vitamin A. Doplňky rybího oleje se mnohem lépe vstřebávají, pokud se užívají s jídlem obsahujícím tuky. Je to tuk v jídle, který může pomoci vstřebávání omega-3 mastných kyselin.

 

Vitamín D

Jak je popsáno výše, tento vitamin může být zásadní pro zlepšení zdraví kostí kvůli jeho dopadu na absorpci vápníku.

 

Vitamin A

Toto je další vitamin rozpustný v tucích. Je také známý jako retinol a má v těle řadu důležitých funkcí.

 

Výhody

  • Udržování zdravého imunitního systému a ochrana těla před infekcí.
  • Je také důležité pro dobrý zrak a udržení zdravé pokožky a sliznic v těle.

 

Vitamin A najdete v mléčných výrobcích, vejcích a mastných rybách. Zkuste zlepšit hladinu vitaminu A zahrnutím barevné zeleniny do vaší stravy, jako je paprika a mrkev. To je způsobeno skutečností, že tato zelenina má bohatý obsah beta-karotenu, který se tělem přeměňuje na vitamin A.

 

 

Základní multivitamin

 

Vitamíny jsou rozděleny do dvou klasifikací, rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.

Vitaminy rozpustné v tucích:

  •     Vitamin A
  •     Vitamín D
  •     Vitamin K.
  •     Vitamin E.

 

Ve vodě rozpustné vitamíny

  •     Vitamín C
  •     Vitamin B6
  •     Kyselina listová vitamin B12
  •     Vitamin B1 (thiamin)
  •     Vitamin B3 (niacin)
  •     Vitamin B2 (riboflavin).

 

Je důležité sledovat příjem vitaminů rozpustných v tucích, protože jsou ukládány v tukových tkáních těla a mohou se v průběhu času hromadit. Vitaminy rozpustné ve vodě, nejsou ukládány tělem a jednoduše procházejí močí. Základní multivitamíny jsou jako pojistka na dny, kdy vaše strava nesplňuje všechny své nutriční potřeby. Jsou velmi užitečným nástrojem k překlenutí veškerých nutričních mezer, které můžete mít, i když nenahrazují vyváženou stravu. Doporučuje se užívat obecné multivitamíny k jídlu, to je způsobeno skutečností, že některé vitamíny potřebují plné vstřebávání tuků. Pokud jde o načasování, není nutné je užívat s jídlem. Mnoho lidí však považuje za jednodušší a pohodlnější užívat své vitamíny k prvnímu dennímu jídlu. Načasování je ve většině případů nedůležité, výjimkou je, pokud váš doplněk obsahuje stimulanty. V tomto případě se obvykle doporučuje užívat dříve během dne, protože užívání takového doplňku večer může vést k problémům se spánkem!

Naše legíny Palmswear najdete ve všech barvách na našich stránkách. Naše nejoblíbenější černé legíny Perform, mají vysoký pas a jemné řasení na zadečku.

Závěr

Tím, že jste si vědomi některých problémů, které mohou nastat při určitých kombinacích potravin, můžete zajistit, aby vaše doplňky fungovaly a byly účinné spíše než jejich nesprávné užívání.

 

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík