CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Zelenina s nízkým obsahem kalorií

Zelenina s nízkým obsahem kalorií

Když dodržujete dietu s nízkým obsahem sacharidů, zelenina je často jednou z vašich nejlepších možností, jak udržet kalorie na uzdě. Nejen že obsahuje málo sacharidů, ale je také plná vlákniny, vitamínů a minerálů, které zlepší vaše zdraví.

Saláty

I když existuje mnoho druhů salátů, všechny obsahují vysoký obsah vody, vlákniny a málo sacharidů. Přesný obsah živin se liší podle barvy a odrůdy.

Brokolice

Brokolice je oblíbenou zeleninou, kterou lze snadno připravit. Brokolice má velmi nízkým obsah sacharidů, přibližně 0,4 g na 100 g, je skvělá k snídani v omeletě, nebo jako příloha k obědu či večeři. Zelenina je plná antioxidantů, ale brokolice také může chránit vaše kosti díky vysokému obsahu vápníku a posiluje imunitu díky vitamínu C.

Čínské zelí

Čínské zelí má nejen nízký obsah sacharidů, ale také má vyšším obsah bílkovin. Je také plné antioxidantů. Je lahodné vařené a často se přidává do polévek. Stejně jako brokolice, je dobrým zdrojem vápníku, vitamínu C a vitaminu A. Má vysoký obsah vody a může být velmi syté.

Špenát

Obecně platí, že čím tmavší je zelenina, tím má vyšší množství živin. Špenát, známý jako „superpotravina“, je nabitý vitamínem C, hořčíkem a draslíkem, ale také železem, které je v rostlinných potravinách těžké najít.

Chilli papričky

 Zatímco chilli papričky obsahují vitamíny, minerály a vlákninu, které z nich dělají potraviny s nízkým obsahem sacharidů, jsou také nejčastějším zdrojem kapsaicinu ve stravě. Kapsaicin, který je odpovědný za koření v chilli papričkách, je silný fytonutrient, který je spojován s mnoha výhodami pro zdraví srdce.

Celer

Celer má tak nízký obsah sacharidů, že ho někteří lidé označují jako „nízkokalorickou“ potravinu. I když toto tvrzení nemusí být nutně pravdivé, díky vysokému obsahu vlákniny a vody v celeru je obsah čistých sacharidů ještě nižší. Stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny je celer dobrým zdrojem vitaminu C. Celer je skvělý sám o sobě, můžeme si ho dát s arašídovým máslem, jako svačinu nebo nasekaný v jakémkoli slaném pokrmu nebo polévce.

Chřest

Má pouze 1,4 g sacharidů na 100 g. Chřest je jednou z mála potravin, která je vynikajícím zdrojem folátu, vitaminu B9. Kyselina listová je důležitá pro těhotné ženy, ale je také důležitá pro duševní zdraví.

Cuketa

Cuketa má nejen nízký obsah sacharidů, ale také se snadno pěstuje doma a používá jako surovina do jiných jídel.

Okurky

Okurky jsou další zelenina s vysokým obsahem vody, až 90% vody. Okurky se nejčastěji konzumují v salátech s jinou zeleninou. Pokud chcete nahradit některé ze svých sacharidů zeleninou, zkuste vyměnit sušenky za plátky okurky a vychutnat si dipy jako je hummus nebo guacamole.

Květák

Květák je nejlepší nízkosacharidová zelenina na trhu. 1,9 g na 100 g je květák skvělým syrovým občerstvením. Křupavá zelenina, jako je květák, je nabitá antioxidanty a může mít výhody kromě nízkého obsahu sacharidů.

Růžičková kapusta

Je lahodná drcená, aby dodala salátu trochu chuti nebo do polívky. Při pečení při vysokých teplotách v troubě získá sladší chuť. Pokud držíte keto dietu, přidejte slaninu a pochutnejte si na slané příloze. S ALA (kyselinou alfa-lipoovou), mají mnoho potenciálních zdravotních výhod z prevence oxidačního poškození a vede ke zlepšení rizika cukrovky.

Rajčata

Rajčata jsou další pseudo zelenina, technicky ovoce, ale nutričně podobná zelenině s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem vody (2,5 gramu na 100 g). S vysokým obsahem vitamínu C, K a A jsou také nabité lykopenem, silným antioxidantem přítomným v červených plodech a zelenině.

Lilek

Lilek je dýně, která je jedinečná od ostatních zelených, žlutých a oranžových bratranců. I když lilek nemá takové množství vitamínů a minerálů, obsahuje hodně vlákniny a vody, což z něj činí dobrou náhradu těstovin s nízkým obsahem uhlohydrátů.

Papriky

Chilli papričky byly zvýrazněny pro svůj obsah kapsaicinu, ale papriky jsou svojí sladší chutí bratranec chilli. S pouze 2,5 g sacharidů na 100 g jsou křupavým doplňkem salátů a sendvičů. Jsou v zelené, žluté, červené a oranžové odrůdě, ale zelená má nejnižší obsah sacharidů. Přidání paprik do jiných pokrmů, zvýšíte obsah vlákniny a po jídle se budete cítit plnější a spokojenější.

Zelené fazole

Další populární zelenina, zelené fazole, mají nízký obsah sacharidů, jsou cenově dostupné a nabité živinami. Zelený fazol, který je dobrým zdrojem vápníku a obsahuje trochu železa, se nejlépe vybírá a vaří z čerstvých konzervovaných zelených fazolí, které ztrácejí svoji strukturu.

Zelí

Zatímco zelí vypadá jako hlávkový salát, je to vlastně další člen rodiny květáku a brokolice. Populární v mnoha pokrmech, když se vaří, lze jej také jednoduše rozdrtit na salát. Kvašené zelí je oblíbeným jídlem pro zlepšení trávení a má vysoký obsah vitaminu K a nízký obsah sacharidů.

Ředkvičky

Kořenová zelenina s jedinečnou chutí připomínající pepř, ředkvičky jsou nabité vitamíny, minerály a antioxidačními sloučeninami.

 Nejlepší na cvičení jsou dámské legíny Sunlight Black

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík