CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Co je to vápník a jeho benefity

Co je to vápník a jeho benefity

Hodně z nás si pamatuje v televizi reklamu na mléko podporující růst zdravých zubů a kostí. Věděli jste, že vápník hraje v těle další důležité role?

 

Co je to vápník?

Vápník je základní minerální prvek, který se ukládá v kostech našeho lidského těla. Malé množství vápníku se však ukládá i na jiných místech v našem těle, jako je krev nebo uvnitř našich buněk. To hraje velmi důležitou roli a zároveň udržuje naše kosti pevné a zdravé.

Vápník je zásadní pro srážlivost krve, normální fungování mozku a centrálního nervového systému, ale také pro normální svalové funkce, jako je kontrakce svalů. Vápník je nesmírně důležitý při svalové kontrakci, proto hraje obrovskou roli při budování svalstva. Myslete na to, že srdce je sval a vápník hraje důležitou roli při udržování tlukotu srdce. Když je člověku 25 let, absorpce vápníku v těle zpomalí. Je důležité dostat vápník do mladší generace, aby se pak ve stáří předešlo lámáním kostí a jiných problémů.

 

Jaké máme zdroje vápníku?

Potřebu vápníku získáváme z naší stravy. Mléčné výrobky jsou nejznámějším zdrojem tohoto minerálu, včetně vajec, jogurtů, mléka, sýrů a másla. Vápník obsahují ořechy, zelená zelenina, jako je špenát a brokolice a celozrnné potraviny, jako jsou obiloviny.

Pro usnadnění vstřebávání vápníku v našem těle je však nutná přítomnost vitaminu D. Souběžně s tím také pracuje vitamin k, hořčík a fosfor. Je důležitá každodenní výživa vašeho těla řadou vitamínů a minerálů.

 

Vstřebávání vápníku

V těle jsou tři hlavní hráči, kteří ovlivňují naši absorpci vápníku. Jedná se o tři hormony zvané PTH, což je hormon příštítných tělísek, vitamin D a kalcitonin. Tyto hormony regulují množství vápníku v naší krvi.

 

Nedostatek vápníku

Samozřejmě existuje mnoho lidí, kteří špatně snášejí mléčné výrobky, například ti, kteří mají alergii na laktózu. Sportovci, kteří trpí zažívacími potížemi, jako je Crohnova choroba a celiakie, mohou mít také problémy s nedostatkem vápníku a dalších důležitých vitamínů a minerálů.

 

Kolik vápníku denně?

Stejně jako u železa může být vápník těžko dosažitelný, než dosáhne doporučených požadavků ve vegetariánské stravě. Je důležité pečlivě zvážit svůj příjem, abyste se ujistili, že jíte dostatek potravin, abyste do své stravy dostali potřebné množství vápníku, abyste předešli nedostatkům a problémům, které z nich mohou vzniknout. Mezi zdravotnickými úřady existuje řada doporučení, ale žádné dítě ani dospělý by neměli překročit 1 500 mg denně, protože u těch, kteří překročí tuto dávku, může dojít k bolesti žaludku nebo dokonce průjmu.

 

Příznaky nedostatku vápníku

Z krátkodobého hlediska je velmi obtížné diagnostikovat nedostatky vápníku, protože tyto problémy se objevují později v životě a mají negativní dopad na zdraví kostí. Tělo velmi přísně reguluje hladinu vápníku v krvi, takže hladiny v krvi mají tendenci vykazovat nedostatek pouze v případě, že jsou ve hře jiné zdravotní problémy. Za těchto okolností se hypokalcemie, což znamená, že je příliš málo vápníku v krvi, vyskytuje spíše v důsledku léčby nebo problémů, jako je užívání určitých léků, včetně diuretik nebo dokonce selhání ledvin, spíše než z nedostatku stravy. Nejběžnějším způsobem, jak zkontrolovat zdraví kostí, je skenování DXA. To lékaři ukáže hustotu kostí.

Hledáte kvalitní legíny na cvičení? Legíny Palmswear High Essential jsou správnou volbou. Mají vysoký pas a příjemně hebký materiál. Koukněte na naší kolekci.

 

Závěr

Vápník je zásadní pro zdraví kostí a další funkce v těle. Je důležité zajistit dostatek vápníku běžnou stravou, abyste se vyhnuli problémům v pozdějším životě.

Jako sportovec byste neměli omezovat vápník z vaší stravy, pokud nemáte problémy s trávením, alternativně existují další zdroje vápníku z rostlinného původu.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík