CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Tipy na běhání pro začátečníky

Tipy na běhání pro začátečníky
Pokud se chcete už nějakou tu dobu pustit do běhání, ale stále se ne a ne odhodlat, tak jste tady správně. Připravili jsme pro vás článek, ve kterém se dozvíte, jak správně začít, popřípadě, jak se zlepšit, pokud už jste začali. Běhání je sice jednou z nejpřirozenějších pohybů pro lidské tělo, ale i zde jde udělat hned několik chyb. Jednou z nich je například špatné dýchání, či špatně zvolená obuv.

Dnes se tedy budeme zabývat tím, jak být v běhání úspěšný a jak můžeme předejít případným úrazům; nebo jak na to, abychom se hned po prvním vyběhnutí neodradili na dalších několik let. Určitě vám můžeme doporučit taky to, že ve dvou se vše lépe táhne, a proto není vůbec na škodu, pokud si k sobě přiberete nějakého parťáka, se kterým se budete navzájem podporovat. Jdeme na to!

Vhodně se oblékněte

Dokonale zvolený pár bot může způsobit velký rozdíl. Kupte si správnou běžeckou obuv nejlépe v obchodě se specializací na běh. Tyto obchody poskytují často i jiné extra vybavení právě na běh a zaměstnanci vám nejlépe poradí s výběrem podle toho, jakým způsobem běžíte.
U žen nesmíme zapomenout na vhodně padnoucí podprsenku s dostatečnou oporou.

Naučte se, jak běhat

Zní to sice hloupě, ale máme správnou cestu, jak běhat a zároveň i špatnou. Nevhodná forma může vést k mnoha zraněním. Ideálně byste měli běhat s hlavou vzpřímenou nad páteří, dodržovat uvolněná ramena a zapojovat svaly středu těla.

Doporučujeme naše legíny na běhání Palmswear Elevate, které mají jemný a prodyšný materiál, který se perfektně přizpůsobí vašemu tělu a vydrží ty nejtvrdší podmínky na běhání.

 

Zaměřte se na důslednost

Pokud jste dříve běhali a pak s tím přestali, určitě víte, že je třeba se vrátit do kondice a hned tak to nepůjde. Nejlepší cestou k vytrvání je jednoduše vytrvat a nepřestat. Protože jakmile si jednou řeknete, že se vám nechce, budete to odkládat kdykoliv a jste zase na začátku. I pár minut denně vám pomůže budovat kondici a zůstat u běhu.

Zapisujte si aktivitu

Tím, že si budete zapisovat váš progres, můžete vidět, jak se zlepšujete a může to být výborný nástroj k tomu, abyste vytrvali a posouvali se dále. Pokud se vám zdá pouhé zapisování vzdálenosti a času nudné, buďte kreativní. Zvažte zapisování si více informací o vašem běhu, jako je například trasa kudy jste běželi, můžete si k ní zapisovat, jaká se vám zdála; jestli byla náročná, lehká, kopcovitá, rovná, a podle toho si můžete vybrat, protože ne vždy jsme plní síly, abychom běhali jen kopečky a zároveň někdy potřebujeme svou energii náležitě vybít. Můžete si ale vaše zápisky obohatit i jinak… Například si můžete zapsat, jaké druhy ptáků nebo rostlin jste viděli, nebo které písničky vás nejlépe nakoply.

Správně jezte

Běhání s plným žaludkem může způsobovat křeče, ale zároveň běhání s prázdným žaludkem ubírá vaši energii, protože vám ji nemá co dodat. Nejlépe byste si měli dát nějakou malou svačinku chvíli před vyběhnutím, která bude obsahovat hlavně sacharidy a bílkoviny pro udržení energie.

Zůstaňte hydratováni

Být řádně hydratován je klíčem pro úspěšný běh. Pokud nebudete dostatečně pít, pravděpodobně budete unavení nebo dokonce dostanete křeče. Cílem je, pít denně ideálně kolem 30-45 ml tekutin na kilogram vaší tělesné váhy. Zkuste však vynechat zbytečně slazené nápoje a pít především vodu, kterou si můžete ochutit například citronem nebo třeba mátou.

Udržujte tělo v kondici

Udržování těla v kondici je mnohem náročnější, než jen samotné běhání. Pravidelné protahování a silové tréninky jsou také velmi důležité k udržování zdravého těla.
Co k tomu ale také patří, je vydaný a dostatečný spánek, protože pokud spíte špatně a málo, tak nebudete mít ani energii, ani náladu.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík