CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Kasein a jeho využití ve fitness

Kasein a jeho využití ve fitness

Pravděpodobně jste už slyšeli o proteinových koktejlech a o výhodách stravy s vysokým obsahem bílkovin, když chcete budovat svaly a regenerovat.

S tolika různými typy proteinových prášků na trhu může být těžké zjistit, které z nich mohou být pro váš životní styl nejlepší. Pokud chcete zvýšit příjem bílkovin a celkové zdraví, čtěte dále a zjistěte, jestli by byl kaseinový prášek pro vás vhodný.

 

Co je to kasein?

Kasein je bílkovina získaná z kravského mléka. Kasein je tuhý mléčný protein nebo tvaroh, který se utváří během procesu výroby sýra. Kasein je ovlivněn kyselým prostředím žaludku, díky kterému je trávení pomalé a po dlouhou dobu zpřístupňuje aminokyseliny ke svalům. Je to také protein, na který lidé s alergií na mléko reagují nejsilněji, takže je pravděpodobně nejlepší se mu vyhnout, pokud jste to vy. Pro ostatní může být však velmi užitečný.

 

Jak se kasein liší od syrovátky?

Syrovátka pochází z tekutého podílu mléka a kasein z pevných látek. Jako dva výrazně odlišné proteiny obsahují různé množství aminokyselin, a proto hrají v těle různé role. Syrovátková bílkovina se rychle štěpí a kaseinové bílkovině trvá déle trávení a vstřebávání.

Ideální vzít syrovátku hned po tréninku, abyste tyto aminokyseliny dostali do svalů rychle, zatímco kasein je dobrý jako večerní svačinka, která udržuje budování svalů přes noc, když spíte.

 

Jaké jsou výhody kaseinu?

 

Pomalé trávení

Pomalé trávení kaseinového proteinu v těle je hlavním důvodem, proč může být prospěšným doplňkem vaší stravy. Nabízí všechny výhody bílkovin, ale může fungovat déle, i hodiny poté, co jej užijete. Můžete si to představit jako pomalejší, ale stálejší proud stavebních bloků aminokyselin.

 

Budování svalů, síly a regenerace

Působení kaseinu je prospěšné jak pro budování svalové síly, tak pro zlepšení regenerace. Protože víme, že naše svaly těží z bílkovin po dobu až 24 hodin po tréninku, je kasein dokonalým způsobem, jak pokračovat v krmení svalů dlouho po jídle. Cvičení způsobuje malé trhliny v našich svalech a bílkoviny pomáhají tyto trhliny opravit a vybudovat novou hmotu. Specifické aminokyseliny nacházející se v kaseinu, včetně BCAA nebo aminokyselin s rozvětveným řetězcem, jsou vynikající pro snížení bolesti a urychlení regenerace.

 

Odbourávání tuků

Kasein je kalorický zdroj bílkovin, s velmi malým obsahem tuku nebo sacharidů, což z něj činí velmi čistý protein. Bílkoviny zpomalují proces trávení, díky čemuž se vaše tělo cítí po delší dobu plnější. Bylo prokázáno, že bílkoviny zvyšují sytost a pomáhají snižovat příjem kalorií, což může vést ke ztrátě tuku při zachování svalové hmoty. Čím větší bude vaše svalová hmota, tím rychlejší bude váš metabolismus. Dále také pomáhá spalovat více kalorií a tuků.

 

Zdraví kostí a zubů

Protože kasein je bílkovina vyrobená z mléka, obsahuje také vápník a fosfor, dva základní minerály pro zdraví kostí a zubů. Naše kosti a zuby závisí na vápníku, aby zůstaly silné, zvláště jak stárneme,  potřebujeme více vápníku.

 

Zdroj bílkovin, když spíte

Vzhledem k tomu, že se většina z nás neprobouzí uprostřed noci a šla si dát něco k jídlu, abychom podpořili naše svaly, je kasein jedinečným způsobem, jak zásobit naše svaly, i když spíme. Kasein díky své pomalejší absorpci poskytuje výhodu dlouhodobého přísunu bílkovin do svalů, i když spíme v posteli.

 

Seznam kaseinových potravin

Mléko je tvořeno 80% kaseinu, takže mléčné výrobky mají přirozeně vysoký obsah kaseinu. Pokud používáte jako zdroj kaseinu mléko, zvolte odtučněné a bez příchuti, abyste se vyhnuli extra sacharidům a tuku. Máslo a sýr jsou dobrým zdrojem kaseinu, ale mají vysoký obsah kalorií z tuků, takže je nejlepší je konzumovat s mírou. Jogurt a pudinky vyrobené z mléka přirozeně obsahují kasein. Můžete dokonce použít kaseinový prášek k přípravě lahodných dezertů.

Tvaroh je vynikajícím zdrojem kaseinu, když si koupíte verzi s nízkým tukem nebo bez tuku. Je skvělý na toastu nebo s ovocem , někdo ho má rád i samotný.

 

Jak a kdy mám užívat kasein?

Kasein lze užívat kdykoli během dne s jinými potravinami nebo bez nich. Chcete-li maximalizovat přínos kaseinu ve vaší stravě, vezměte si ho před spaním nebo během dalšího dlouhého období mezi jídly, když chcete pokračovat v zásobování svalů bílkovinami.

Přidáním kaseinu do šejku po cvičení není na škodu, protože vaše svaly budou mít prospěch z pomalého trávení a vstřebávání kdykoli během dne.

 

Jaké jsou vedlejší účinky kaseinu?

Protože kasein je primární bílkovina nacházející se v mléce, lidé s alergií nebo citlivostí na mléko jsou s největší pravděpodobností alergičtí nebo citliví na kasein a měli by se mu vyhýbat. Vysoké dávky mohou způsobit gastrointestinální nepohodlí nebo poruchy trávení, ale celkově má nízké riziko vedlejších účinků pro ty, kteří nemají potíže s konzumací mléčných výrobků

Už jste viděli naše nejnovejší černé legíny Palmswear? Černé legíny jsou ideální volbou, protože černá zeštíhluje a je elegantní. Prohledněte si náš eshop.

Závěr

Kasein je vysoce kvalitní zdroj bílkovin, který je jedinečný svým delším působením. Každý, kdo již používá syrovátkový protein, může také těžit z kaseinu. Pokud chcete doplnit svůj jídelníček a potřebujete do své stravy přidat více bílkovin, zejména mezi jídly nebo přes noc, kasein je pro vás dokonalým řešením.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík