CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Jaký je nejlepší zdroj proteinu?

Jaký je nejlepší zdroj proteinu?

Zní to jasně: protein je pro vás dobrý.

Všichni potřebujeme protein, ať už je to: pro budování svalů, ztrátu tuku, být v kondici nebo jen pro udržení zdraví.

Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin? Od masa až po vegetariánské zdroje, proteinové prášky, mléčné výrobky a mnoho dalších. Existuje celá řada možností a tím vzniká spoustu potíží s pochopením toho, co opravdu potřebujete, co je dobré, a pokud je toho „příliš mnoho“ může být i nebezpečný.

I když vaše vlastní potřeby budou na základě vašeho těla a cílů, zde je návod, jak správně vybírat.

    Doplnění proteinů by nemělo být pouze na základě rychlosti absorpce, marketingových příslibů nebo nejnovější a nejmodernější modifikace práškového proteinu, jak většina výrobců uvádí, že jejich je ten nejlepší.

"Lean proteins"

Nejlepší zdroje potravinových bílkovin jsou ty, které mají vysoký obsah bílkovin. Maso (libové) je na základě makronutrientů poměrně ekvivalentní mnoha proteinovým práškům s přibližně 100 kaloriemi na 20 až 25 gramů proteinu.

Mezi libové maso patří ryby, drůbeží a zdroje červeného masa, které je považované za extra libové. (Pro informaci, červené maso a vepřové maso má tendenci mít vyšší obsah tuku.) Vaječné bílky se rovněž kvalifikují a většina proteinových prášků spadá do této kategorie.

Většina těchto pokrmů obsahují mastné kyseliny, které jsou pro tělo nezbytné.

Dále sem patří také mléčné výrobky, které ale májí většinou vysoký obsah tuku.


Potraviny bohaté na bílkoviny

Jak již bylo zmíněno, zdá se, že největším zdrojem bílkovin je maso. Zde jsou potraviny seřazeny podle obsahu množství proteinu:

  •     Maso a mléčné výrobky (libové)
  •     Většina zeleniny
  •     Maso a mléčné výrobky (tučné)
  •     Ovoce
  •     Většina zrn


Zelenina je ve zvláštní poloze, protože má tendenci mít zhruba 3 až 4 gramy bílkovin na 40 kalorií (což je 30 až 40% kalorické hmotnosti). Je nepravděpodobné, že díky zelenině doplníte značné množství vašeho příjmu bílkovin, ale je to opravdu slušný zdroj bílkovin z kalorické perspektivy.

Většina kořenové a sklizňové zeleniny (dýně, tykev, brambory atd.) I když některá zrna mohou mít skutečně vysoký obsah bílkovin (jako je quinoa), většina zrn konzumovaných ve standardní stravě má ​​tendenci mít ve srovnání s bílkovinami vysoký stupeň uhlohydrátů.


Vegetariánské a veganské proteiny

Doplněk stravy, směs rýže / hrachu, stejně jako sója a konopí se zdají být životaschopnými zdroji veganských proteinů. Sójové potravinářské výrobky jsou schůdnými možnostmi, stejně jako samotná zelenina, pokud je můžete jíst dostatečném množství. Existují také zdroje bílkovin mikrořas, většinou chlorella a spirulina.

Proteinové prášky

Celkově je důležitost bílkovinového doplňku důležitá pouze v případě, že ve stravě nespotřebujete dostatek bílkovin. Jedná se o kvalitní zdroj bílkovin.

Sečteno a podtrženo: Konzumujte dostatek proteinu a nemusíte se starat o rychlost absorpce, aminokyseliny nebo úplné vs neúplné. Místo toho se zaměřte na konzumaci bílkovin prostřednictvím vaší stravy a / nebo suplementace.
Seš v objemu nebo v dietě? Fitness oblečení ti nesedí? Vyber si fitness legíny v našem eshopu:

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík