CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Léčivé bylinky pro ženy

Léčivé bylinky pro ženy

Bylinky se používají už po staletí. Ať už je to pro zlepšení trávení, lepší spánek, jejich používání stále přetrvává. I když to nejsou zázračné léky, poskytují podporu. U žen bylo několik bylin přijato, aby bezpečně a přirozeně vyvážily a obnovovaly jejich zdraví. Jako vždy se jedná pouze o obecné informace. Ne každý reaguje na bylinky stejným způsobem; některé nejsou vhodné v závislosti na hormonálním stavu, těhotenství, kojení a lécích.

Doporučujeme naše oblíbené fitness legíny s vysokým pasem Palmswear Perform, které jsou ideální volbo do každého tréninku.


Ashwagandha (Withania somnifera)


Také známý jako indický ženšen, je Ashwagandha považován za jednu z nejsilnějších bylin. Tato bylina se v tradiční ájurvédské medicíně používá již více než 3 000 let a nyní se nachází ve většině obchodů se zdravou výživou. Ashwagandha je zvláště užitečná pro zdraví žen, protože snižuje kortizol, který ve velkém množství narušuje hormony, spánek, menstruaci, hladinu cukru v krvi a regeneraci. Nejen to, ale také je klasifikováno jako adaptogen, látka, která pomáhá tělu přizpůsobit se stresu. V závislosti na potřebách vašeho těla mohou adaptogeny buď zvýšit vaši energii, nebo vás uklidnit způsobem, který není příliš stimulující nebo sedativní.  Nakonec může ashwagandha pomoci zlepšit hypotyreózu (pomalá funkce štítné žlázy). Jedna studie ukazuje, že pouhých 600 mg ashwagandhy denně po dobu osmi týdnů vedlo k významnému zlepšení zdraví štítné žlázy (tj. Ke zvýšení T3 a T4).

Nevhodné pro: Pravděpodobně u lidí s hypertyreózou (rychlou štítnou žlázou) kvůli účinkům na hormony štítné žlázy T3 a T4. Těhotenství a kojení. Může nadměrně stimulovat imunitní systém, a proto by lidé s autoimunitními poruchami měli mluvit se svým lékařem dříve, než ho vezmou.


Maca (Lepidium meyenii)


Kořen maca je další bylina, která je vynikající pro podporu zdraví žen. Úzce připomíná tuřín a přichází v různých barvách, z nichž každá má své vlastní jedinečné výhody. Maca zvyšuje energii a výdrž, podobně jako kofein, ale bez chvění a dalších vedlejších účinků. Z hlediska plodnosti pomáhá vyrovnávat reprodukční hormony, jako je estrogen; skvělé, pokud se snažíte otěhotnět nebo udržovat zdravé období. Další výhodou jsou jeho vlastnosti podporující libido. Například studie z roku 2015 zjistila, že kořen maky pomohl snížit sexuální dysfunkci u postmenopauzálních žen pod antidepresivy. Ženy po menopauze, které užívaly maku, zlepšily hormonální nerovnováhu, depresi, stres, špatný spánek, únavu, bolesti hlavy a nízké libido.

Nevhodné pro: Ženy s problémy se štítnou žlázou, protože maca je kelímková zelenina, která je zdrojem goitrogenů. Goitrogeny mohou narušit funkci štítné žlázy. Někteří odborníci se však domnívají, že zpracování provedené v maca je odstraní. V případě pochybností se obraťte na svého lékaře. Jinak v současnosti u maky neexistují žádná známá zdravotní rizika. Buďte opatrní, pokud se v současné době zabýváte hormonální nerovnováhou, jako je dominance estrogenu nebo PCOS (syndrom polycystických vaječníků).


Kalina obecná (Viburnum Opulus)


Kalina obecná (nebo růže z guelderu) pomáhá zmírnit křeče. Jeho tradiční použití zahrnuje úlevu od ledvinových kamenů, zácpy, vysoký krevní tlak a další příznaky PMS. Udělejte si čaj a popíjejte ho celý den během vašeho období. Obsahuje sloučeninu známou jako methylsalicylát, což je slabý prekurzor kyseliny salicylové, stejná látka jako v aspirinu.

Nevhodné pro: V současné době nejsou hlášeny žádné vedlejší účinky nebo rizika. Pokud však máte citlivý žaludek, uvědomte si, že může způsobit uvolnění stolice. V nadměrném množství to může dále narušit vaše trávení.


Listy červené maliny (Rubus Idaeus, Rubus Occidentalis)

Červený malinový list je skvělá bylina, protože ji lze použít během těhotenství a menstruace. Některé výzkumy ukazují, že zmírňují příznaky PMS, jako je nevolnost, křeče a žaludeční nevolnost. Červený malinový list je výživná bylina bohatá na železo a antioxidanty. Během těhotenství se často používá ke zpevnění a posílení dělohy, což je velmi důležité a zabrání to nadměrnému krvácení.

Nevhodné pro: Zdá se, že je bezpečný pro většinu žen.

Drmek obecný (Vitex Angus Castus )

Jedna z nejpopulárnějších ženských bylin, vitex (nebo Drmek), je známá pro zvýšení plodnosti a reprodukčního zdraví. Obsahuje řadu antioxidantů, včetně alkaloidů, flavonoidů a diterpenoidů. Používání vitexu pro zdraví žen se datuje až do Hippokrata, otce medicíny. Mezi jeho použití patří zmírnění akné, PMS, menopauza a menstruační nepravidelnosti. Snižuje hladiny hormonu prolaktinu, který znovu vyvážuje další důležité hormony, jako je estrogen a progesteron. Tím se může zabránit mnoha hormonálním poruchám a vedlejším účinkům. Jedním z nejvýznamnějších způsobů použití vitexu je regulace nepravidelných období.


Nevhodné pro: Vitex přichází se seznamem vedlejších účinků, včetně silného menstruačního toku, kožních reakcí (vyrážky), podrážděného žaludku, nevolnosti a bolesti hlavy. Těhotným a kojícím ženám se rovněž doporučuje vyhnout se vitexu. Neužívejte drmek, pokud jste v současné době pod HRT (hormonální substituční terapie) nebo antikoncepcí. Pokud již máte potíže s hormonálními nepravidelnostmi, je nejlepší poradit se s lékařem před experimentováním s vitexem, protože to může zhoršit příznaky.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík