CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Konec s přejídáním jednou provždy!

Konec s přejídáním jednou provždy!

Výborné jídlo, emoční stres nebo prostě jen spěch může způsobovat přejídání. Přestože děláme maximum pro to, abychom si vybrali zdravé jídlo, v našem každodenním životě se děje mnoho věcí, které jsou mimo naši kontrolu. Je to frustrující, zejména když se snažíme zhubnout nebo mít zdravější stravovací návyky.

Je ale super, že existuje mnoho tipů a triků, které můžeme použít, abychom se vyhnuli přejídání. Tady jsou některé z nich:

Buďte připraveni

Pokud víte, že se snadno pokoušíte, proveďte ve svém životě nezbytné změny, abyste se ujistili, že jste daleko od pokušení. Nemějte ve své kuchyni jídlo, které by vás mohlo přimět k přejídání. Nekupujte například popcorn, když víte, že pokaždé, když se díváte na film, sníte celou misku ještě před spuštěním.

Pokud musíte v lednici uchovávat velké množství jídla, oddělte je v nádobách označených speciálně pro „snídani“ nebo „oběd“, abyste mohli porce kontrolovat. Nebo místo toho, abyste měli u sebe celý pytel popcornu při sledování filmu, odsypejte si jen malé množství vedle.

Také, když budete mít nutkání něco dělat, přemýšlejte o tom, jak se budete cítit později. Pokud se budete cítit provinile a hrozně, přemýšlejte o těchto pocitech ještě předtím, než něco uděláte. Přemýšlejte o tom, jak špatně se budete cítit, pokud se vrhnete do svých impulsů. Než budete jíst celou krabici pizzy, zeptejte se sami sebe: Jak se cítím, když to udělám? Jak se cítím, když odolám? Přemýšlejte o výhodách a nevýhodách, a než to budete vědět, vaše touha odejde a to vám pomůže při výběru lepší volby. Udělejte si z toho zvyk a nakonec budete odolávat snadněji.

Jezte pomalu

Jíst, když spěcháte nebo jste rozptýleni vás může přivést k tomu, že jíte více než byste měli. Trvá to čas, než vám žaludek dá vědět, že je plný. Pocit sytosti nepřichází tak rychle, jako stihnete sníst jídlo.

Vyhraďte si čas na jídlo. Místo toho, abyste se do minuty doslova nacpali   sendvičem, zkuste jíst pomaleji. Je pochopitelné, že většina z nás to dělá, protože máme rušné životy, ale je zvykem si sednout a vychutnat si chutě a textury jídla.

Věnujte pozornost „signálům“ těla

Všichni jsme zaneprázdněni prací a rodinným životem. Jsme vždy na cestách, vždycky musíme něco udělat, že někdy zapomínáme, že naše těla nás nutí cítit určité věci, abychom se ujistili, že všechny naše potřeby mají tendenci.

Neignorujte svůj hlad jen proto, že máte schůzku, na kterou se dostanete za patnáct minut. Nepropouštějte šanci na hydrataci vodou jen proto, že jste v autě. Pokud ignorujete ten malý hlad, který cítíte, vybuduje se na obrovských hladových bolestech, které vás donutí jíst cokoli a všechno. Pokud ignorujete žízeň, vaše tělo začne myslet na to, že máte hlad a způsobí, abyste se přejídali, místo pouhé pitné vody. Ignorování těchto narážek v pravidelných intervalech může způsobit zvyk, který bude těžší rozbít.

Stejně jako výše uvedené body buďte připraveni a vyčleňte si čas, abyste se o sebe více starali.

Vypořádejte se se stresem

Stres způsobuje, že naše těla uvolňují hormon, kortizol. Je známo, že tento stresový hormon také zvyšuje chuť k jídlu. Negativní emoce, které cítíme, když jsme stresovaní, nás nutí toužit po pohodlí. Nejen to, že stres vás nutí toužit po sladkých, vysokotučných potravinách, což to ještě více zhoršuje.

Chcete-li zvládat stres, mějte přehled o tom, co musíte udělat pro daný den nebo za týden. Vedení deníku. Udělejte si seznam úkolů, který můžete zaškrtnout pokaždé, když něco dosáhnete. Být organizovaný vám pomůže cítit, že máte věci pod kontrolou. Čím méně se cítíte zahlceni, tím méně stresu budete pociťovat a budete méně náchylní k pokusu vyřešit negativní emoce jídlem.

Jezte více často

Když hladovíme, máme tendenci se přejídat. Naše rozhodovací dovednosti jsou ovlivněny, takže máme tendenci jíst nejdostupnější jídlo, na které se můžeme dostat. Cítíme také, že nasycení tohoto hladu vyžaduje hodně jídla. Když se přejídáme, naše hladiny inzulínu se prudce zvyšují, což způsobuje, že se znovu cítíme unavení a hladoví, a pak se znovu přejídáme. To se stává škodlivým cyklem.

Udělejte si zvyk, jíst mezi svými hlavními jídly menší jídla, častější jídla nebo jíst zdravé občerstvení, jako je ovoce nebo ořechy. Při častějším stravování udržujete pocit hladu na uzdě, takže se můžete vyhnout přejídání.

Nebuďte příliš striktní

Když jste něčeho zbaveni, tím více po tom budete toužit. Je to složitá psychologie. Potraviny, které vás obvykle nezajímají, začnou být jakousi posedlostí v okamžiku, kdy si řeknete, že to nemůžete mít. Čím déle se toho budete zbavovat, tím více budete posedlí.

Dopřejte si tyto potraviny jednou za čas a nezakazujte si tak jídlo, které si užíváte. Je dobré mít jeden nebo dva dny v týdnu, kdy si můžete dát pudink nebo kopeček zmrzliny. Jen proto, že jíte zdravěji neznamená, že byste měli být nešťastní. Naopak, pokud najdete rovnováhu a občas si dopřejete něco nezdravého, lépe se budete držet vašeho jídelního plánu.

A když už se vám stane, že vaše chutě neudržíte na uzdě a sníte celou čokoládu - jděte prostě dál a další den se držte plánu. Nikdo nejsme dokonalý a občas se stane, že prostě selžeme. Nic vás ale nemotivuje více než skvělá postava a pohodlné fitness legíny Palmswear.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík