CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Kolový ořech a jeho pozitivní vliv na naše zdraví

Kolový ořech a jeho pozitivní vliv na naše zdraví

Pokud jste ještě neslyšeli o Kola Nut, pak jste na správném místě. Popularizováno použitím v roce 1886 jako jedna z původních klíčových ingrediencí v nejpopulárnějším nealkoholickém nápoji na světě, Coca Cola; kola nut má dlouhou terapeutickou historii. Tento článek vám pomůže vysvětlit, co je to a jak vám může prospět jako potravina nebo jako doplňkový extrakt. Čtěte dále a zjistěte, jak ořech, který se často žvýká jako svačina v západní Africe, může posílit vaše zdraví a výkon v posilovně.

 

Co je to Kola Nut?

Strom Kola je původem z tropických deštných pralesů v Africe a na těchto vždy zelených stromech, které dorůstají až do výšky přibližně 20 metrů, lze mezi lesklými vejčitými listy najít, jak plody ve tvaru hvězdy, tak kulaté skořápky. Posledně jmenovaný z těchto výčnělků je maticí pro tento článek.

Ve skutečnosti existuje více než 125 různých druhů stromů ořechů s mírně odlišnými druhy jedlých ořechů. Při vyhledávání na webu nebo ve vědecké literatuře se tedy můžete setkat s různými názvy kolového ořechu. Druhy, které nás zajímají ke konzumaci, jsou Bitter Cola (Garcina kola); kola nitida (cola acuminate) a fantasticky pojmenovaná opičí cola (cola suboppositifolia).

Tato potravina má historický původ jako oříšek žvýkaný v mnoha západoafrických kulturách díky své zjevné schopnosti ukojit hlad a obnovit vitalitu. Tam je použití propleteno v kmenových duchovních praktikách těchto kultur a je dokonce používáno během formy tradičního věštění (podobně jako při čtení čajových lístků). Je také občerstvením mnoho starších lidí v západní Africe, zejména Nigérii. Navíc se extrakt z ořechů kola používá jako přírodní aromatizační prostředek v potravinářském průmyslu, třeba Coca Cola nejviditelnějším příkladem. V tomto nápoji se však také zdvojnásobuje jako zdroj kofeinu.

Jaké jsou výhody ořechů Kola?

Množství kofeinu ve skořápkových plodech je do značné míry jeho nejznámější terapeutickou nebo léčivou složkou, o které si povíme později. Kola ořechy však také obsahují různé další příbuzné nebo snad nesouvisející sloučeniny. Například ořech také obsahuje malé množství methylxanthinu a teobrominu (další organické stimulanty); stejně jako další rostlinné sekundární metabolity, pigmenty a fenoly, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví (např. flavonoidy, antokyany a třísloviny). Zajímavé je, že ořechy kola obsahují také hladiny klíčových minerálů, jako je draslík (3484,67mg / kg), vápník (124,40mg / kg) a hořčík (392,00mg / kg); které jsou srovnatelné s těmi nalezenými v jiné superpotravině, jako jsou vlašské ořechy.

 

Výhody kola ořechu jako stimulantu

Jeho populární použití spočívá v jeho vysoké koncentraci stimulantu kofeinu. Uvádí se, že jeden oříšek obsahuje více kofeinu než dva velké šálky americké kávy, což je více než dost, aby většina lidí závodila v centrální nervové soustavě ! Ve skutečnosti se množství kofeinu může lišit v závislosti na konkrétní konzumovaný plod. Mohou být například konzumovány syrové, sušené po dobu 6 měsíců, sušené 40 dní nebo dokonce mleté ​​a skladované po dobu až jednoho roku. To by vysvětlovalo, proč se rozdíly v obsahu kofeinu mohou lišit mezi 1,5% a 3,8%.Koncentrace kofeinu v ořechu proto vysvětluje jeho použití jako duševní i fyzické pomoci v boji proti únavě. Konkrétně se ukázalo, že konzumace extraktu z ořechů kola (v tekuté formě) zvyšuje účinek na centrální nervový systém, což se projevuje zvýšením srdeční frekvence a rychlosti metabolismu podobně jako v předchozích studiích o kofeinu. Další výhodou této stimulace centrálního nervového systému je možnost zvýšení tělesné hmotnosti a ztráty tuku. Skvělá studie z roku 2002 (11) zkoumala vliv ořechu na 167 lidí po dobu 6 měsíců konzumace. Tito autoři zjistili, že konzumace bylinného kofeinového doplňku 90-190mg na den (kola ořech a Ma Huang) zaznamenala významně větší snížení tělesné hmotnosti, tělesného tuku a špatného (LDL) cholesterolu (ve srovnání s placebem). Změny tělesné hmotnosti byly 2,7% a tělesného tuku 1,6%. To ukazuje, že podpora kofeinu poskytovaná ořechem kola nejen rozproudí váš nervový systém, ale také může odpovídat změnám zdravotních proměnných, jako je hmotnost a ztráta tuku.

 

Protizánětlivé a antioxidační účinky

Některé z rostlinných složek ořechů kola mohou být zdrojem dalších pozitivních účinků na naše zdraví této potraviny, zejména v jejich schopnosti pracovat jako protizánětlivé a antioxidační činidlo. Například laboratorní studie ukázaly, že výtažky z kolových ořechů bez kofeinu jsou schopny snížit zánětlivé účinky specifických proteinů uvolňovaných během zánětu, které způsobují poškození buněk. Vědci v této studii naznačují, že tento účinek je získán antioxidačním účinkem fenolových sloučenin v ořechách. Jsou k dispozici další důkazy, že semena ořechů kola obsahují také další sloučeniny s velkým antioxidačním potenciálem, včetně bioflavonoidů a kyseliny garcinové. Tím se upevňuje jejich potenciál jako superpotraviny pro zdraví.

 jak vypadá kolový ořech

Jako antimikrobiální činidla

Další studie zkoumaly terapeutické přínosy skořápkových plodů v jiných farmakologických oblastech. Takové studie rozdělily a zkoumaly biochemický obsah ořechů kola, aby se zjistilo, že tyto ořechy obsahují různé alkaloidy, třísloviny, saponiny, fenoly a flavonoidy, což může ukázat, že se používají jako pomoc při boji proti různým chorobným procesům, které jsou rezistentní vůči antibiotikům.

 

Výhody kola ořechů jako antihypertenziv

Vzhledem k definitivnímu účinku kola ořechů na centrální nervový systém (připisovaný jeho obsahu kofeinu) existují také důkazy, které naznačují, že ořechy kola mají další účinky na kardiovaskulární systém. Na základě převážně pozorovacích údajů v populaci, které žvýkají tyto ořechy, byly navrženy studie, které hodnotí účinek menších a větších dávek ořechů kola na srdce a kardiovaskulární systém. Jedna taková studie ukázala, že při dávkách mezi 10 – 1 000 mg na ml vodného extraktu z ořechu kola je vidět hypotenzní odpověď. Jednoduše řečeno, zatímco menší dávky ukazují zvýšení srdeční frekvence (jak se u jakéhokoli stimulantu očekává), vyšší dávky snižují krevní tlak a srdeční frekvenci. I když to vede k opatrnosti před možnými negativními důsledky u těch, kteří tyto ořechy obvykle žvýkají; také identifikuje oblast možného terapeutického přínosu pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem.

 

Výhody kola ořechů jako bronchodilatátoru

Jedním z dlouhého seznamu složek kola ořechu je stimulant purinové báze (podobný kofeinu) zvaný teofylin. Tato sloučenina je schopna ovlivnit relaxaci hladkého svalstva v našich dýchacích cestách a cévách a jako takový pomáhá dilataci dýchacích cest u těch, kteří mají plicní problémy (např. astma nebo bronchitida). Použití kolových ořechů k léčbě akutního zúžení dýchání je v africké tradiční medicíně populární po celá desetiletí, ale až docela nedávno to bylo vědecky hodnoceno.

Jedna studie hodnotila účinek 200 - 400mg na kg za den po dobu 21 dnů u vzorku morčat. Tito autoři zjistili, že poskytnutí extraktu z ořechů kola oddálilo nástup dýchacích příznaků (v reakci na alergickou látku), tak významně snížilo tloušťku stěny průdušek. To by naznačovalo, že ořechy kola mohou jak zabránit, tak zmírnit problémy s dýcháním v důsledku bronchospasmu dýchacích cest.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Stejně jako u všech doplňků existuje riziko nežádoucích vedlejších účinků, pokud jsou užívány nezodpovědně. Proto byste měli zvážit všechny možné problémy týkající se bezpečnosti, pokud budete pravidelně konzumovat ořechy. Jedním z častějších hlášených problémů s žvýkáním ořechů kola je možný účinek na vaše zuby a to, že ořechy mohou způsobit špatný dech nebo špinění. Tato tvrzení se však zdají být více neoficiální, než je jednoznačně prokázáno.

Obecně se zdá, že toxikologické vlastnosti ořechů jsou paralelní s ekvivalentní dávkou kofeinu a že je rozumné dospět k závěru, že jeho použití jako potraviny nebo doplňku je bezpečné a bez vážných následků. Je zřejmé, že kvůli koncentraci kofeinu v ořechech je rozumné dávat si pozor na interakce s jinými léky, jako jsou efedrin, benzodiazepiny, propranolol a chinolonová antibiotika.

Jediným dalším pozoruhodným vedlejším účinkem, na který je třeba být opatrný je, že existují určité důkazy, že variace kola ořechů mohou způsobit určitý stupeň podráždění gastrointestinálního traktu, který způsobí bolesti žaludku a že použití během těhotenství je kontraindikováno.

Naše dámské legíny jsou skvělou volbou na domácí trénink nebo jako legíny na jógu. Koukněte na naše legíny Palmswear High Essential.

Závěr

Je úžasné, že tradice a běžně konzumované prvky kmenových a historických diet často končí, což dokazuje pozitivní vědecké výhody v moderních experimentech. To je případ kolových ořechů, kde se zdá, že staré znalosti obstojí ve zkoušce času a výhody jsou patrné v různých oblastech zdraví. V tomto případě lze účinek kola ořechů jako stimulantu podat společně s dalšími výhodami různých zdravotních sloučenin, které napomáhají jeho použití pro kardiovaskulární systém, imunitní systém a dýchací systém.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík