CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Co je to hořčík?

Co je to hořčík?

 

Hořčík (Mg) je obvykle hojný a vždy důležitý minerál v našem těle. Je nezbytný pro více než 300 reakcí v těle, které zahrnují metabolismus, syntézu bílkovin, produkci buněčné energie, růst buněk a vývoj DNA/RNA.

 

Co dělá hořčík?

Hořčík má řadu funkcí, které zahrnují udržení zdraví tělesných tkání (včetně nervů, svalů a kostí), řízení srdečních funkcí (včetně našeho srdečního rytmu), náš svalový tonus, náš krevní tlak, náš imunitní systém a naše hladiny glukózy v krvi.

 

Co je to hořčík?

Tyto funkce však mohou být udržovány pouze po dobu, po kterou udržujeme příslušnou koncentraci Mg v našich tkáních. Když nejsme schopni udržet tuto úroveň, nastanou problémy.

Hořčík byl popsán jako „neviditelný nedostatek“, hlavně proto, že v naší krvi je uloženo pouze malé procento hořčík a aby bylo možné zjistit, zda ho máte nedostatek, je proveden krevní test. Krevní test se proto může vrátit jako negativní a stále můžete mít nedostatek hořčíku ve svalech nebo v kostech, kde je snadněji uložen. Nedostatek Mg ve skutečnosti není neobvyklý, a proto by neměl být ignorován.

 

Neviditelný nedostatek hořčíku

Většina deficitů příjmu hořčíku je marginální až střední (např. Spotřebuje se 50% - 90% doporučené denní dávky). Šíření deficitu Mg je však poměrně široké. Například nedostatek byl pozorován u mladých lidí a souvisí s procesem stárnutí. Bylo pozorováno u žen více než u mužů, ale také u mladých mužů.

Nedostatek byl také pozorován u různých sportovních skupin, včetně běžců, vytrvalostních sportů a gymnastky. Bylo to dokonce vidět v různých týmových sportech, jako je fotbal a ragby.

 

Důvody širokého rozšíření nedostatku hořčíku

1) Moderní metody zpracování potravin odstraňují hořčík z našich potravin (např. Rafinace zrn). Zpracované potraviny, jako je rostlinný olej, cukr, bílá mouka a většina věcí z krabice, neobsahují hořčík. Dokonce i průmyslové zemědělské techniky, půda ze které se naše jídlo pěstuje, je bez hořčíku.

2) Procesy vaření (zejména vaření) mohou odstranit hořčík.

3) Hořčík není povinným požadavkem našich potravinových štítků pro nutriční označování.

4) Úprava vody ke změkčení odstraňuje hořčík, což znamená, že ho dostatečně nepijeme. I v balených vodách bude málo hořčíku.

5) Jiné látky, které konzumujeme, mohou mít účinky zabraňující absorpci hořčíku (např. Kyselina fosforečná v uhličitanu sodném se váže na Mg a brání absorpci ve střevě) a suplementace vápníku blokuje absorpci Mg).

6) Ztrácíme příliš mnoho Mg vylučováním močí (zejména pokud každý z vás přijímá příliš mnoho cukru nebo soli, pijete příliš mnoho čaje, kávy, alkoholu nebo intenzivně cvičíte nebo jste ve stresu)

 

Jaké jsou potravinové zdroje hořčíku?

Podle amerického ministerstva zemědělství mají některé konkrétní potraviny vysoké množství hořčíku, které zahrnuje 30g mandlí (80 mg / 20% referenční hodnoty pro stravu) a půl šálku špenátu (79 mg / 20%).

Mezi další zdroje patří arašídové máslo (49 mg ve 2 polévkových lžících), celozrnný chléb (46 mg ve 2 plátcích), pečené brambory (43 mg ve 3,5 unci) a hnědá rýže (42 mg v ½ šálku).

Alternativně existuje celá řada forem suplementace, které zahrnují oxid hořečnatý, citrát, chlorid, aspartát, laktát nebo síran. Při výběru je důležité vzít v úvahu to, že aspartát, citrát, laktát a chlorid jsou snadněji absorbovány a „biologicky dostupnější“ než oxidy i sírany.

Navíc formy, které lze rozpustit ve vodě, se snáze a úplně vstřebávají, což zvyšuje účinnost doplňku.

 

Naše nabídka oblečení Palmswear Vás zaujme. U nás najdete dámské fitness oblečení, které má styl.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík