CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Je sója pro naše tělo špatná?

Je sója pro naše tělo špatná?

Bylo by těžké nakupovat běžně potraviny a při tom se vyhýbat sóje. Dokonce i některé produkty, které nejsou spojovány s typickým obsahem sóji, mohou tuto luštěninu obsahovat.
Navzdory všemu - sója stále čelí spoustě kontroverzí.

 


Dnes se podíváme na některé z tvrzení pro a proti sóji, nebo co na to samotná věda.

 

Za prvé, co to sója je:

Sójové produkty se vyrábějí z luskoviny Glycine Max, podle binomického pojmenování, a nebo ze sójových bobů, což je pravděpodobně známější.

Jsou to kompletní bílkoviny, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny a to je činí velmi populárními pro ty, kteří dodržují zcela rostlinnou stravu.

Tradiční sójové výrobky vznesly spoustu otázek týkajících se jejich negativního dopadu na zdraví. Vzhledem k tomu, že supermarkety zavedly stále více GMO (geneticky modifikovaných) sójových výrobků, má věda několik otázek.

Většina tvrzení, že může mít negativní dopad na naše zdraví, souvisí s touto sójou druhé generace; to zahrnuje například sójové párky, tofu burgery a sójové sýry nebo jogurty.

 

Co by měla věda říci?

V posledních letech byly provedeny různé studie, které se snaží odpovědět na otázku, zda je sója opravdu špatná.

Zde jsou některé z nejvýznamnějších zdravotních tvrzení a zda je výzkum podporuje nebo vyvrací.

 

Tvrzení 1: Sója má negativní vliv na aktivitu štítné žlázy

Věda: 14 nedávných studií ukázalo, že sójové produkty měly malý (pokud vůbec nějaký) účinek na aktivitu štítné žlázy u dospělých, kteří měli normálně fungující štítnou žlázu.

Je třeba poznamenat, že žádná z těchto studií nebyla přímo zaměřena na aktivitu štítné žlázy; nicméně to bylo sledováno, ale žádná změna vidět nebyla.

 

Tvrzení 2: Sója může mít negativní vliv na zdraví srdce

Věda: Pokud jde o vliv sóji na zdraví srdce, meta-analýza spojila řadu studií, které ukázaly, že ti, kteří jedli více sójových potravin, měli nižší riziko srdečních onemocnění.

Spojení mezi sójovými produkty a sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění však bylo velmi slabé – v podstatě se mohlo snížit množství rozdílných faktorů.

Každopádně tato studie ukazuje, že na těch, kteří konzumovali vyšší množství sójových produktů, nebyl zjištěn žádný negativní dopad na zdraví jejich srdce.
Vezměte si z toho, co uznáte za vhodné…

 

Tvrzení 3: Sója může zapříčinit nižší obsah testosteronu v těle

Věda: Buďme upřímní, toto je možná nejslavnější kontroverze kolem sóji. Vraťme se do roku 2007, kdy studie provedená Harvard School of Public Health ukázala, že konzumace sóji může ovlivnit testosteron. Další studie v roce 2011 měla velmi podobné výsledky. Ale nebojte se, nemusíte proto vyhodit vaše oblíbené sójové mléko do koše.

První z těchto studií byla prováděna u mužů s nadváhou a obezitou a druhá studie byla prováděna na jednom muži, který měl diabetes typu 1. V podstatě opět nemůžeme sóje pokládat za vinu tyto zdravotní změny.

Nedávná meta-analýza ukázala, že tyto dřívější studie jsou zavádějící, což ukazuje, že sója neměla žádný vliv na testosteron nebo plodnost, pokud nebyla konzumována nadměrně.

 

Tvrzení 4: Sója může posílit vaše kosti

Věda: Nedávné studie ukázaly, že toto tvrzení může být skutečně platné. Výzkumní pracovníci se domnívají, že sója by mohla mít pozitivní vliv na sílu ženských kostí a přispět k boji proti negativním účinkům menopauzy.

 


Co si z toho můžeme vzít?

Sója je v současné době doslova pod mikroskopem, ale hlavní je, že nedávné studie měly pozitivní výsledky.

Stejně jako u všeho jiného, ​​sójové produkty by měly být konzumovány s mírou, zejména ty, které byly geneticky upraveny.

 

Prohlédněte si naší nejnovejší kolekci, ve které najdete dámské fitness legíny.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík