CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Proč je důležité mít správné zažívání?

Proč je důležité mít správné zažívání?

Střeva jsou místo, kde trávíte a využíváte potraviny, které se každodenně konzumují. Zdravý trávicí systém má obrovský význam pro naši schopnost zlepšovat jak stavbu těla, tak celkové zdraví a pohodu.

Trávení živin se provádí procesem zahájeným peristaltikou, při kterém při průchodu potravy jícnem přes svalové kontrakce to vede do žaludku a tam se dále potravina převádí. Rozklad bílkovin v těle získává z potravin esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro mnoho funkcí v těle. K transportu aminokyselin do zbytku těla se používají dvě konkrétní sloučeniny, sodík a chlorid. Tenké střevo udrží 95% aminokyselin (rozložených na bílkoviny) po delší dobu, dokud je tělo nebude potřebovat k využití. Dalších 5% projde, aby se rozložilo na bakterie.

Vzhledem k tomu, že tenké střevo je životně důležitým orgánem, spotřebuje přibližně 50% aminokyselin pro funkci střev a poté umožní průchod zbytku aminokyselin na podporu dalších funkcí. Vzhledem k tomu, že aminokyseliny jsou zásadní nutností pro růst svalů, doporučuje se konzumovat značné množství aminokyselin prostřednictvím zdrojů bílkovin ve stravě, aby se zajistilo, že se dostanou do všech tkání svalových buněk.

Při konzumaci 30 g bílkovin se přibližně 15 g uvolní do svalové tkáně, aby se umožnil růst buňky. Proto je stravovací spotřeba aminokyselin dostatečná jak pro složení těla, tak pro zdraví.

Protein je jednou ze tří makroživin, lze jej konzumovat prostřednictvím potravin, jako je maso, vejce, mléčné výrobky, sójové výrobky a fazole, spolu s doplňováním bílkovin. Je ideální pro zlepšení regenerace, zvýšení svalové tkáně, snížení tělesného tuku a transport životně důležitých živin do všech orgánů.

Vzhledem k tomu, že tenké střevo absorbuje přibližně 50% spotřebovaných aminokyselin, je nutné buď konzumovat více bílkovin ve formě jídla nebo doplńovat aminokyselinami, syrovátkovým proteinem nebo kaseinovým proteinem.

Zdraví střev je klíčem k schopnosti transportovat vitamíny, sloučeniny a minerály do orgánů a svalových buněk. Špatné trávení by mohlo vést k problémům, jako je špatná absorpce, a proto tenké střevo, klíčový orgán, bude mít špatnou funkci a účinek na celý zbytek systému těla, který nedostává požadované množství živin.

 Kromě výše uvedeného, může špatné zdraví střev vést k zažívacím potížím. A to včetně křečí a bolestí!

 

Jak zlepšit zdraví střev?

Čistá strava z kvalitních zdrojů živočišných nebo rostlinných bílkovin a zdroje zdravých tuků jsou pro zdraví střev velmi důležité, spolu s konzumací dobrých zdrojů sacharidů (pokud je vaše tělo efektivně využívá).

Rozpis makronutrientů může být:

Bílkoviny 40% Tuky 40% Sacharidy 20%

 

Výše uvedené sacharidy by měly sestávat z vláknitých sacharidů. Například zelená zelenina, ovoce, celozrnné potraviny atd. Vláknina je zásadní pro udržení zdravého zažívacího systému. Doporučený denní příjem je kolem 14 g denně.

Pro další zlepšení funkce střev se doporučuje střídat výběr potravin. Často se zjistí, že k intolerancím může dojít, když lidé po dlouhou dobu konzumují stejný zdroj bílkovin, tuků nebo sacharidů v každém jídle.

To by mělo znamenat změnu aminokyselinového profilu, profilu mastných kyselin a změnu glykemického indexu vašich potravin.

Například:

Kuře má jiný obsah leucinu než hovězí maso (leucin je esenciální aminokyselina, která může pomoci s růstem svalů díky své schopnosti přispívat k vyšší rychlosti syntézy bílkovin).

Mandle jsou mononenasycené tuky, kokosový olej je zase nasycený tuk.

 

Suplementace pro lepší trávení?

  • Trávicí enzymy 1 kapsle po jídle
  • L-glutamin 3 g s ranním jídlem a 3 g po tréninku

 

* Glutamin je přirozeně se vyskytující aminokyselina nacházející se v potravinách, je známo, že napomáhá ke zdraví střev. Důvodem je to, že buňky používají glutamin jako preferovaný zdroj paliva spíše než glukózu (cukr).

Hledáte klasické černé legíny? Koukněte na náš eshop, najdete tam velký výběr střihů a barev.

Závěr

Péče o střeva by měla být nezbytnou součástí vašeho životního stylu. Jak je vysvětleno výše, zdravý trávicí systém není jen klíčem k fitness, ale také zdraví a pohodě!

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík