CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Je poškození svalových vláken nezbytně nutné pro růst svalů?

Je poškození svalových vláken nezbytně nutné pro růst svalů?

Všichni určitě známe bolesti svalů, den nebo dva dny po tréninku. Určitě jste si ale všimli, že při pravidelném cvičení tato bolest pomalu slábne, i když cvičíte pořád stejně s větší vahou a větší intenzitou. Přijde vám, že si svaly už na to nějak zvykly a vůbec vám to nedává. Asi každý to už zažil. Někteří z vás si začínají dělat starosti, protože cvičení už nezpůsobuje takovou bolest svalů jako na začátku. Je možné, že děláte něco špatně?

Pokud jste v minulosti zažili růst svalů, určitě jste si všimli, že sval roste, pouze pokud byl „potrhán“ nějakým fyzickým cvičením a následovalo jeho zotavení, zvýší se jeho síla a objem.

Ačkoli poškození svalů vede ke zvýšení svalové hmoty a síly, podívejme se, zda je to skutečně nutné pro dlouhodobý růst svalů. Abychom toho dosáhli, budeme muset podniknout mikroskopickou cestu přímo do svalových buněk, abychom dostali odpověď, jak to vlastně funguje.

 

Poškození svalových vláken

Bylo provedeno mnoho studií o poškození svalů a jejich vlivu na růst svalů (hypertrofie svalů). Víme hodně o procesech, ke kterým dochází v důsledku poškození svalů a mají tak vliv na budování svalů. K poškození svalů může dojít mechanickým nebo chemickým namáháním.

 

Poškození svalu způsobené mechanickým namáháním

To je obvykle výsledkem zvedání těžké váhy. Během svalové kontrakce (zkrácení svalu) v důsledku zvedání těžké váhy se ve svalových vláknech spojují speciální typy bílkovin. K takovým spojením během svalových kontrakcí dochází tisíckrát. Aby se snížila váha zpět dolů, musí se sval prodloužit a vrátit se do výchozí polohy, takže se tyto speciální typy bílkovin ve svalových vláknech opět oddělí.

 

Jak svaly rostou?

Při zvedání těžké váhy svalová vlákna často se nemohou dostat do původní polohy a to způsobí, že se výše uvedené proteiny ve svalových vláknech doslova roztrhnou. To má za následek poškození kritických struktur ve svalových vláknech.

I když nezvedáte těžké váhy, může dojít k podobnému poškození svalů. Pokud trénujete s velkým počtem opakování, svalová vlákna se také potrhají. Vzniká tím podobný scénář vynuceného oddělení proteinů a poškození svalových vláken.

Tento typ poškození lze přirovnat k jakémukoli jinému zranění těla. Po poškození bezprostředně následují zánětlivé procesy a poté hojení svalových vláken, která budou následně větší a silnější než dříve!

 

Je poškození svalů opravdu nutné?

Pro kulturisty a ty, kteří chtějí zvětšit svůj svalový objem, je poškození svalů určitě dobrá věc. Je to jediný způsob, jak maximalizovat růst svalů. Bohužel, čím déle vytrvale trénujete, tím těžší je dosáhnout poškození svalů. Kulturisté a zkušení cvičenci málokdy pociťují bolest svalů, pokud necvičí velmi intenzivně, pomocí technik pro zvýšení intenzity tréninku. Důvodem je, že svaly si vytvořily obranný mechanismus proti poškození svalů a tím váš trénink doslova vyřadí, proto byste měli trénink upravovat a měnit. Naštěstí mají svalové buňky v rukávu další eso, pokud jde o růst svalů! Kromě integrace nových jader do poškozených svalových vláken, která pomáhají regenerovat vlákna, svaly také rostou zvýšením množství bílkovin. Strukturální složky svalu se skládají hlavně z bílkovin. To znamená, že proces růstu svalů závisí také na syntéze bílkovin!

Syntéza bílkovin pro růst svalů

Syntéza proteinů zahrnuje tvorbu bílkovin na bázi aminokyselin. Aminokyseliny jsou spojeny v dlouhém řetězci skládajícím se z bílkovin, ze kterých bude vytvořen sval. Jednou z hlavních hnacích sil tohoto procesu je cvičení.

Mechanické napětí generované v důsledku cvičení také vyvolává chemický stres uvnitř svalů, který způsobuje kontrakční energii, která spouští geny pro zvýšení syntézy bílkovin. Toto je signál, který aktivuje četné chemické a biochemické reakce!

Pokud jsou svaly zásobeny dostatečným množstvím bílkovin pro tvorbu aminokyselin, syntéza bílkovin bude následovat bezprostředně po tréninku, což povede k opravě svalů a následnému růstu svalů.

 

Závěr

Nejlepší strategií je, trénovat nejen na zvýšení syntézy bílkovin, ale jít ještě dále (cvičit s maximální intenzitou). To povede ke zvýšení počtu jader svalových buněk - což umožní každé svalové buňce syntetizovat více bílkovin pro maximální růst svalů! Pravidelně měňte svůj trénink, trénujte tvrdě a jezte dostatečné množství bílkovin.

Všechny naše produkty jsou vyrobené v České republice, poznej opravdovou kvalitu a staň se palmsgirl. Naše dámské fitness oblečení, je velmi kvalitní a perfektně sedne.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík