CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Co je to protein a k čemu je důležitý?

Co je to protein a k čemu je důležitý?

Proteinové prášky, aminokyseliny, proteinové koktejly a BCAA mohou být matoucí. Co je to vlastně protein? Kolik bílkovin opravdu potřebujete a kolik bílkovin byste měli mít denně, abyste si vybudovali svaly? Kdy byste měli začít s bílkovinami a kdy je vhodný čas na jaký doplněk? Existuje nějaká speciální strava, kterou byste měli dodržovat? Máme všechny odpovědi na VŠECHNY vaše dotazy!

Otázky, které často slýcháme jsou: Kolik proteinu potřebuji jako žena? Kdy bych měla pít proteinový koktejl a potřebuji BCAA?

Po přečtení tohoto článku budete v proteinech profík!



Co je to protein?

Proteiny jsou vyrobeny z menších molekul nazývaných aminokyseliny, které jsou vzájemně spojeny jako kuličky na provázku. Některé z těchto aminokyselin mohou být produkovány tělem, zatímco jiné musíme získat z jídla. Ty, které nemůžeme vyrobit a které musíme získat z našich potravin, se nazývají „esenciální“ aminokyseliny.

 

Proč potřebujeme protein?

Proteiny jsou hlavními stavebními kameny těla. Používají se k výrobě svalů, kostí, orgánů, vlasů, nehtů a kůže. Proteiny se také používají k výrobě enzymů, hormonů, neurotransmiterů a různých malých molekul, které slouží důležitým funkcím. Bez bílkovin bychom nebyli schopni přežít.

 

Jaké proteiny potřebujeme?

Nejlepší zdroje bílkovin jsou přírodní z potravin, jako je hovězí maso, kuře, ryby, mořské plody, vejce, mléčné výrobky, ořechy, semena, quinoa, sója a luštěniny jako černé fazole a čočka. Živočišné proteiny jsou samozřejmě mnohem více podobné našim proteinům, a proto se používají snadněji a rychleji než rostlinné proteiny. Nicméně rostlinná strava také poskytuje vašemu tělu dostatečný protein.

 

Proč je protein důležitý pro budování svalů?

Svaly jsou z velké části vyrobeny z bílkovin. Stejně jako u většiny tkání v těle jsou svaly dynamické a neustále se rozkládají a obnovují. K získání svalů potřebuje tělo získat více svalové bílkoviny. Jinými slovy, musí existovat pozitivní rovnováha proteinů. Z tohoto důvodu lidé, kteří chtějí více svalů, budou muset zvedat těžší váhy a jíst větší množství bílkovin, aby podpořili proces budování svalů.

Také ženy i muži, kteří by chtěli udržet svaly, které již vytvořili, mohou potřebovat zvýšit příjem bílkovin při ztrátě tělesného tuku, protože vysoký příjem bílkovin může zabránit ztrátě svalů, ke které obvykle dochází při dietě. Nabrali jste hmotu nebo jste naopak zhubli? Potřebujete nové fitness oblečení? Vyberte si dámské legíny a k tomu sportovní podprsenka Palmswear.

 

Kolik proteinu člověk potřebuje?

To záleží na vaší váze, výšce a úrovni aktivity. Pokud cvičíte pravidelně, běžným doporučením pro získání svalu je 1,5-2 gramů bílkovin na kg.

Četné studie se pokusily určit optimální množství proteinu pro svalový zisk a mnoho z nich dospělo k různým závěrům.

 

Kolik proteinu potřebuje průměrný člověk?

Pokud nezvedáte závaží nebo neprovádíte žádné cvičení, je přiměřený odhad zaměřit se na  0,8 až 1,3 gramu na kg. To znamená, že žena potřebuje 46-75 gramů proteinů denně.

 

Co jsou to proteinové prášky?

Proteinové prášky jsou doplňky stravy, které obsahují vysoké procento bílkovin. Proteinové prášky však mohou být také získány z různých zdrojů potravy, včetně:

    Rýže
    Quinoa
    Chia
    Syrovátka / mléko
    Hrášek
    Konopí
    Sója

 

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík