CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Leucin a jak podporuje růst svalů?

Leucin a jak podporuje růst svalů?

Co je to leucin?

Abychom pochopili, jak leucin prospívá syntéze svalových bílkovin, je důležité porozumět některé biologii, která je základem vývoje svalových bílkovin. Syntéza bílkovin není růstem aktuálního svalu, ale konstrukcí nových proteinů.

Začíná to procesem transkripce, což je místo, kde je plán DNA přenesen na molekulu mRNA a přenesen do svalových buněk. V buňkách se připojuje k ribozomu (buněčným proteinovým stavitelům) a proteinům připojeným k ribozomu. To usnadňuje sekundární proces zvaný translace, při kterém je protein konstruován.

Tento proces probíhá a je vyvážen degradací bílkovin. Vyšší syntéza bílkovin znamená větší vývoj kosterního svalstva, větší degradace znamená více svalové atrofie. Míry syntézy se mění různými věcmi. Jako je cvičení, strava a spánek.

Hlavní roli leucinu lze shrnout do tří biologických funkcí:

 

1) Regulátor syntézy bílkovin

2) Modulátor signalizačních kaskád

3) Dárce dusíku, který pomáhá svalu produkovat alanin a glutamin

 

Kde leucin dělá svou práci zpočátku, je ve fázi „překladu“. Proces translace je spouštěn specifickými proteiny (eukaryotické iniciační faktory), které jsou hojnější, když je leucin více dodáván. Uprostřed je však fáze, kterou je třeba prodiskutovat. Leucin nespouští tyto translační procesy přímo. Místo toho je za tyto změny zodpovědná specifická proteinová kináza zvaná (mTOR), která hraje klíčovou roli v regulaci buněčného růstu a proliferace.

 

MPS a mTOR

mTOR je dvousložkový komplex, z nichž jeden je aktivován leucinem. Tento komplex zahrnuje mTOR spolupracující s dalšími proteiny, jako je Raptor (regulačně asociovaný protein TOR), Gpl (protein podobný G-proteinu p-podjednotce) a PRAS40 (substrát PKB / Akt bohatý na prolin 40 kDa). Tato kombinace proteinů pracuje dál a usnadňuje nesčetné množství buněčných signálů, které následně podporují syntézu proteinů.

Jednoduše řečeno, zvýšený leucin stimuluje mTOR, který zase stimuluje specifický enzym (jmenovitě p70S6 kinázu) prostřednictvím geneticky kódované proteinové dráhy. Kináza P70S6 pak pozitivně zvyšuje syntézu svalových bílkovin.

Leucin dále zvyšuje další translaci proteinů, aby dále podporoval syntézu svalových proteinů. Tyto změny v aktivaci mTOR a aktivaci kinázy p70S6 byly důležitě potvrzeny v lidských tkáních po suplementaci leucinem, aby se ukázal přenos z vědy do praxe v reálném životě pro ty, kteří uvažují o suplementaci.

Důležité je také to, že tento anabolický účinek leucinu je dále podporován svalovou kontrakcí během fyzické aktivity, což vede některé vědce k domněnce, že existuje další výhoda předběžného načtení před cvičením. Po cvičení jsou naše svaly ve stavu negativní proteinové rovnováhy, kde míra odbourávání nahrazuje syntézu. Kombinace svalové kontrakce s dostatečným množstvím leucinu umožňuje posílení regenerace svalů i syntézy po cvičení.

Není nutné říkat, že všichni souhlasí s tím, že leucin se jeví jako nejúčinnější ze všech aminokyselin pro syntézu svalových bílkovin.

 

Koncentrace leucinů na růst svalů

Studie na zvířatech zkoumající procentuální koncentraci leucinů v různých dietních bílkovinách a ukazují, že množství leucinů je rozhodující pro hodnocení kvality bílkovin potřebných ke stimulaci syntézy svalových bílkovin.

 

Kde najdeme leucin?

Pšenice (6,8%), sója (8%), vejce (8,8%) a syrovátkové proteiny (10,9%) mají různé koncentrace leucinu. Tento experiment ukázal, že pokud je dávka bílkoviny stejná, pouze vaječný a syrovátkový protein mají dostatečný obsah leucinu ke stimulaci syntézy bílkovin. Pokud je však pšeničný protein vybaven extra leucinem (na úroveň syrovátky), pak se rychlost syntézy svalových bílkovin zvyšuje podobně. Výzkum mladých sportovců, kteří dostávali 1,5 g na kg tělesné hmotnosti za den bílkoviny „bohaté na leucin“, ukázal o 7,5% větší nárůst hmoty a o 10 % větší snížení tukové hmoty, bylo to ve srovnání s kaseinem.

Další studie porovnávající hydrolyzát syrovátky (který rychle zvyšuje koncentraci leucinů v plazmě) se sójovým a kaseinovým proteinem ukázala, že syrovátkový protein byl účinnější při spouštění MPS. To dále zdůrazňuje důležitost koncentrace leucinu v bílkovinách při zvažování, pro jaký typ se rozhodnout!

 

Závěr

Syntéza bílkovin není růstem aktuálního svalu, ale výstavbou nových bílkovin.

 

 

Pravidelně pro Vás přidáváme nové dámské fitness oblečení Palmswear, které je stylové, pohodlné a funkční.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík