CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Jaké vitamíny a minerály ženy potřebují?

Jaké vitamíny a minerály ženy potřebují?

Vitamíny hrají klíčovou roli při udržování našeho zdraví. Různé vitamíny hrají v těle různé role, takže je důležité zahrnout do své stravy širokou škálu vitamínů. Zatímco doporučení pro většinu vitamínů jsou u obou pohlaví podobná, existují určité klíčové vitamíny, které ženy kvůli různým biologickým funkcím vyžadují více.

Proč jsou vitamíny důležité?

Vitamíny hrají klíčovou roli při udržování kondice a zdraví. Je důležité zahrnout do své stravy širokou škálu. Vitamíny pomohou zachovat imunitu, produkovat energii a pomáhat nám optimálně fungovat. Různé vitamíny mají různé biologické role a některé vitamíny jsou důležitější než jiné. Věk i pohlaví jsou klíčové faktory, které budou určovat specifické požadavky na vitamíny.

Potřebují ženy jiné vitamíny než muži?

U většiny vitamínů jsou požadavky stejné u mužů i žen, přičemž denní dávka je nutná v závislosti na velikosti těla. Kvůli menstruačním cyklům však mají ženy vyšší potřebu vitaminů podílejících se na tvorbě červených krvinek. Patří mezi ně železo, kyselina listová a vitamíny skupiny B. Například ve věku 19–50 let ženy potřebují téměř dvakrát tolik železa než muži

Jak ženy stárnou, mění se také specifické požadavky na vitamíny. Postmenopauzální ženy potřebují méně železa s denní potřebou stejně jako muži (8,7 mg). Se stárnutím jsou vápník a vitamin D důležitější, aby byly kosti zdravé.

Během těhotenství se některé vitamíny stávají  pro ženy velmi důležité. Patří mezi ně kyselina listová, jód a vápník, protože každý z nich hraje klíčovou roli ve vývoji dítěte. Vápník a jód jsou pořád důležité i v době kojení.

Jaké vitamíny ženy potřebují?

Těhotenství

Jód:

  • nezbytný pro vývoj mozku dítěte, jód je vyžadován od raných stadií těhotenství a během kojení, aby bylo zajištěno, že mateřské mléko obsahuje dostatek jódu. Doporučuje se, abyste během těhotenství a kojení konzumovali přibližně 200 mg denně.

Kyselina listová:

  • těm, kteří se snaží otěhotnět nebo jsou těhotní do 12 týdnů, se doporučuje konzumovat 200 μg plus 400 μg denně doplňku kyseliny listové, aby se snížilo riziko jakýchkoli problémů s vývojem dítěte.

Vápník:

  • důležitý pro zdraví kostí a zubů, vápník je obzvláště důležitý během kojení. Doporučuje se, aby kojící matky konzumovaly 1250 mg vápníku denně.

Železo

Velké množství železa je uloženo v hemoglobinu vašich červených krvinek. Ztráta krve během menstruace znamená, že dojde ke ztrátě železa, a proto ženy ve věku od 19 do 50 let potřebují mnohem více železa než muži. Vzhledem ke své roli při produkci hemoglobinu, který přenáší kyslík po těle, železo je proto důležité a jeho nedostatek může vést k anémii. Železo také hraje klíčovou roli při udržování zdravého imunitního systému.

Vitamín D

Úloha vitaminu D sahá od zachování imunity po funkci a regeneraci svalů. Pomáhá při vstřebávání vápníku, což znamená, že pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby. U žen, které jsou těhotné nebo kojí, může být role vitaminu D při vstřebávání vápníku zvláště důležitá, protože vápník je potřebný pro vývoj dítěte. Vzhledem k tomu, že zdroje vitaminu D jsou omezené, je naším hlavním zdrojem vitaminu D slunce, takže je pravděpodobnější, že ho v zimě budeme mít nedostatek. To vedlo k doporučení doplnit 1000iu vitamínu D během chladnějších měsíců.

Vitamin B6

Stejně jako železo pomáhá vitamin B6 (také známý jako pyridoxin) tělu tvořit hemoglobin. Jelikož je hemoglobin zásadní pro energii, nedostatek B6 může mít za následek únavu, což jsou oba běžné příznaky, které se vyskytnou během ženského období. Potravinové zdroje B6 zahrnují vepřové maso, drůbeží, sójové boby, banány, oves a mléko. Doporučené dávkování pro ženy je 1,2 mg vitaminu B6 denně a doporučuje se, aby suplementace nepřekročila 200 mg denně.

Vitamin B12

Vitamin B12 pomáhá udržovat zdraví nervového systému a hraje roli při uvolňování energie z potravy. Stejně jako vitamin B6 se i B12 podílí na tvorbě červených krvinek. Dobré zdroje zahrnují maso, ryby, mléko, syrová vejce a vločky. Doporučuje se konzumovat 1,5 mg denně. U veganů to může ztěžovat příjem potravy, proto může být vhodné zvážit doplňky

Vitamín C

Vitamin C má řadu funkcí, včetně ochrany imunity, udržování zdravé pokožky a může pomoci při hojení ran. Vitamin C také umožňuje transport a vstřebávání železa. Vitamin C se nachází v širokém spektru ovoce a zeleniny, ve věku od 19 do 64 let potřebujete 40 mg denně.

Jak si vybrat správný ženský multivitamin

Vyhledejte lékařskou pomoc

Než začnete užívat multivitaminový doplněk, je důležité zkontrolovat, zda ho skutečně potřebujete. Doporučení by měla být poskytována individuálně a je důležité zkontrolovat, zda se nepoškodíte nadměrným užíváním určitých vitamínů. Pokud jste těhotná, poraďte se se svým praktickým lékařem nebo porodní asistentkou dříve, než začnete užívat přípravek.

Ujistěte se, že víte, co potřebujete

U vitaminů není vždy dobrá nadměrná konzumace konkrétního vitaminu a může to mít negativní zdravotní důsledky. Vždy zkontrolujte přísady všech doplňků, které užíváte a dodržujte předepsanou dávku, abyste se ujistili, že jich nespotřebujete příliš mnoho.

Proveďte svůj výzkum

Ujistěte se, že jste zkontrolovali, zda doplněk obsahuje vysoce kvalitní přísady. A pokud ve sportu závodíte profesionálně nebo na vysoké úrovni, je životně důležité používat doplněk, který byl dávkově testován, aby se zabránilo kontaminaci nebo zakázaným látkám.

Závěr

Zatímco zajištění přiměřeného příjmu vitamínů je důležité pro udržení zdraví obou pohlaví, ženy potřebují více určitých vitamínů kvůli menstruačním cyklům. Patří mezi ně ty, které hrají roli v produkci červených krvinek, jako je folát, železo, vitamíny B a vitamin C. Během těhotenství a kojení se mohou také změnit požadavky, přičemž důležitý je vápník a vitamin D. Před užitím jakéhokoli doplňku je důležité se poradit s lékařem, zvláště když jste těhotná nebo dodržujete určitou dietu.

Legíny, které skryjí nedokonalosti? Koukněte na naše černé legíny Palmswear, které jsou elegantní a zeštíhlí vaší postavu.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík