CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Nekontrolovatelné přejídání a jak ho zastavit

Nekontrolovatelné přejídání a jak ho zastavit

Jako soutěživý sportovec a osobní trenér vím z první ruky, jak snadné je vklouznout do nadměrných stravovacích návyků. Nadměrné stravování je definováno jako „epizody rychlé a nadměrné konzumace jídla, které nemusí být nutně způsobeny hladem nebo metabolickou potřebou.“ Může to být problém, který obvykle vyústí v cyklus diety nebo cvičení k vyrovnání konzumovaných kalorií.

Nadměrné stravování může být běžným jevem mezi konkurenčními kulturisty, protože přísná dieta je často vyžadována po celý rok, zejména v době před soutěží. Může se to stát také lidem, kteří se omezují dietou, zvláště pokud mají extrémně nízký obsah kalorií, protože tělo uvolňuje hormony, jako je ghrelin, díky čemuž jsme náchylnější k extrémnímu hladu.

Jako lidské bytosti máme omezené množství vůle a často, když naše vůle sklouzne a naše stráž je dole, může to vést k epizodě přejídání. Zažil jsem své první epizody záchvatového přejídání poté, co jsem soutěžil ve své první kulturistické show. Poté, co jsem byl několik měsíců na omezené stravě, a najednou mi bylo dovoleno jíst, co jsem chtěl, aniž bych se cítil provinile, znamenalo to, že moje láska k cukru převzala kontrolu a já jsem jedl sladkosti, čokoládu, dorty, zmrzliny a všech ostatní dezerty. Vzhledem k serotoninu produkovanému tělem v reakci na tyto potraviny jsou stále více návykové, takže je těžké přestat je konzumovat, jakmile začnete.

Nadměrné stravování, je častým jevem a může vykolejit vaši tvrdou práci v tělocvičně, vaši motivaci a ve vážnějších případech může dokonce vést k poruše stravování. O několik měsíců později jsem se poučil ze svých chyb a doufám, že v tomto článku poskytnu nějaké rady, abyste se i vy vyhnuli přejídání, než se problém stane příliš vážným.

 

Flexibilní diety

Když se řekne IIFYM, mnoho lidí si to spojuje s bláznivými směsmi cereálií, čokolády, sladkostí a zmrzliny. Pokud bych však tyto misky zahrnoval do své stravy každý den, moje zdraví by rozhodně trpělo a jsem si jistý, že nejsem jediný. Flexibilní dieta pro mě znamená, že moje strava je pestrá a většina mé stravy pochází z celých potravin bohatých na živiny, ale mám také povoleno občasný cheat meal, protože to mohu započítat do svých maker. To se liší od tradičních diet nebo stravy kulturistů, přičemž střídáte „čisté“ potraviny, jako jsou sladké brambory, oves, kuřecí maso, bílé ryby, rýže a brokolice a dodržujete striktně tyto potraviny.

Myslím si, že flexibilní dieta pomáhá předcházet nadměrnému přežírání, protože máte možnost mít při dietě potraviny, které vám chutnají a po kterých toužíte, i když jsou to nezdravé potraviny, i když v malém množství. Čím přísnější je vaše strava, tím větší je pravděpodobnost, že se zblázníte a začnete se přejídat, až bude vaše strava uvolněná.

Například pokud máte každý den povolen jeden čtvereček čokolády, nebudete pociťovat potřebu se cpát tyčinkami.

Plánujte dopředu

Jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit nárazovému stravování, je jíst často a naplánovat si jídlo předem. Denně připravuji denní jídlo, abych zabránil tomu, abych sáhl po nezdravém jídle a nezdravých jídlech.

Pokud plánujete častá jídla (každé 3-4 hodiny), vyhnete se tomu, abyste se dostali do bodu, kdy absolutně hladovíte, a je tedy větší pravděpodobnost, že se nacptete. Studie ukazují, že když máte hlad, je větší pravděpodobnost, že si vyberete tučné nebo sladké jídlo, protože toto je přirozená volba vašeho těla pro rychlé doplnění zásob glukózy, pokud je v režimu hladovění.

 

Poznejte své spouštěče a vyhněte se náznakům flámu

Někteří lidé mají „spouštěcí“ jídlo nebo jídlo, které je velmi chutné. Jakmile začnete jíst, nemůžete přestat. Jsou to běžné potraviny jako je čokoláda, chléb, zmrzlina nebo sladké cereálie. Pokud víte, že některá jídla jsou pro vás hyperpatibilní, nejlépe se jim vyhněte, abyste zabránili nadměrnému požívání.

Někteří lidé mají také spouštěcí situace, které mohou mít za následek přejídání. Například některé z těch častějších jídel u televize, když se snaží dokončit nějakou práci doma, nebo když jsou ve stresu či rozrušení. Pokud znáte své spouštěcí situace, poznejte je a vyřešte problém, než začnete jíst.

Nejlepší věc, kterou v těchto situacích můžete udělat, je nezačít ji jídlem (pokud to ve skutečnosti není čas na jídlo) pokuste se od této situace odvrátit. Například jít na procházku nebo dělat něco jiného, ​​co zaměstnává vaši mysl.

 

Spravujte své myšlení

Některé z klíčových příznaků záchvatového přejídání jsou nekontrolovatelné, bezduché stravování, které není poháněno hladem. Jedním z nejlepších způsobů, jak se tomu vyhnout, je tedy řešení vašeho myšlení, když vás láká přejídat se. Vyjměte se ze situace a zeptejte se sami sebe, jestli máte skutečně hlad? Pokud skutečně potřebujete některou z těchto potravin? Postačí jeden čtvereček čokolády místo několika tyčinek?

Pokud zpochybňujete nutkání přejídat se, můžou být záchvaty často zastaveny. Přemýšlejte o důsledcích svých činů, pokud se přejídáte (příznaky jsou obvykle nadýmání, pomalost a přibývání tuků).

Legíny, které zakryjí bříško a napadají? Vyzkoušejte naše legíny s vysokým pasem Palmswear Perform.

Závěr

Doufám, že tento článek pomohl těm, kteří trpěli záchvatovým přejídáním, nebo předešli problému dříve, než k němu dojde. Pamatujte, že jídlo si můžete užít s mírou!

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík