CZK
  • CZK
  • EUR
607 571 286
Poštovné zdarma na objednávky od 1500 Kč

Může se kreatin užívat na noc?

Může se kreatin užívat na noc?

Kreatin je obecně považován za standardní doplněk pro sportovce a rekreační kulturisty na základě jeho vědecky prokázaných účinků na sílu a svalovou tkáň. Víte, že můžete po cvičení užívat kreatin, ale můžete si vzít kreatin před spaním?

Kreatin je jedním z originálních doplňků pro budování síly a velikosti u všech typů sportovců. Bohužel jsme ztratili kontakt s tím, jak a kdy správně používat tento doplněk, abychom uvolnili jeho maximální potenciál. Vaše tělo přirozeně produkuje kolem 1–2 gramů denně pomocí aminokyselin a kreatin také můžete konzumovat prostřednictvím bílkovin, jako jsou ryby a maso. Suplementace kreatinem je však účinným způsobem, jak výrazně zlepšit celkovou svalovou hmotu a výkon při vysoké intenzitě cvičení zvýšením intramuskulárního ukládání kreatinu.

Proč užíváme kreatin?

Nejprve si krátce povíme, proč je kreatin pro nás prospěšný a kdo by ho měl užívat. Kreatin je jedním z nejvíce prozkoumaných doplňků. Je vědecky prokázáno, že zvyšuje množství energie neboli ATP, což dokážeme užít pro těžké a intenzivní pohyby. To znamená, že vám může pomoci vytlačit posledního opakování nebo sprintovat o pár sekund rychleji.

Výhody síly a budování svalů neuvidíte okamžitě, ale schopnost každé sady udělat další opakování bude mít složený efekt, kterého si postupem času všimnete, jak budete budovat více svalů. Kdokoli, kdo se snaží posílit na cvičeních, která trvají méně než 60 sekund (například vzpírání, sprint, většina sportů), uvidí nejvíce výhod kreatinu. Cokoli nad 60 sekund nepřetržitého vytrvalostního tréninku bude mít větší užitek z jiných doplňků, jako je beta-alanin. Jedná se o přirozeně se vyskytující aminokyselinu, která je vhodnější pro osoby provádějící dlouhodobé vytrvalostní cvičení.

Kromě výhod souvisejících s výkonem může kreatin také zvyšovat mentální výkonnost (tj. Posilovat paměť, kognitivní schopnosti a nervová spojení).

Kdy užívat kreatin

Existuje jen velmi málo omezení, kdy a jaký typ kreatinu užívat pro maximální účinnost. Mnoho lidí doporučuje fázi nasycení kreatinu, což znamená užívat správnou dávku každý den, aby byly vaše svaly nasyceny kreatinem. To znamená, že budete užívat dávky po celý den, včetně možného užívání kreatinu před spaním.

Pokud si přejete provést fázi nasycení kreatinu a chcete ji přidat do svého ranního smoothie, pokračujte! Váš nápoj před tréninkem, jistě. Kreatin před spaním? Jelikož to není stimulant, není důvod, proč si ho nemůžete vzít.

I když neexistují žádná přísná pravidla, kdy užívat kreatin, studie ukázaly, že suplementace kreatinem 30 minut před tréninkem a poté bezprostředně po něm jako součást vašeho tréninku může zlepšit jeho účinnost. Užívání 30 minut předem zajistí, že vaše tělo mělo čas vstřebat kreatin před tréninkem, a doplní ho poté, co doplní a obnoví svaly.

Užívání kreatinu spolu s rychle působícími sacharidy, jako je dextróza a maltodextrin, také maximalizuje jeho absorpci, protože způsobují prudký nárůst hladiny inzulínu. Výzkum ukázal, že inzulín je důležitý pro umožnění přijímání kreatinu svalovými buňkami, a proto zajišťuje, že tělo maximalizuje jeho absorpci.

 

Jak užívat kreatin

Pokud jde o správné dávkování, můžete si načíst týdenní fázi 20 gramů denně rozdělenou mezi porce 4 x 5 gramů, abyste rychle nasytili svaly. Některé výzkumy však naznačují, že zaváděcí fáze není nutná a že jednoduše užívání udržovací dávky denně bude mít požadovaný účinek. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete zavést fázi nakládání, udržovací dávka je pro každého kolem 5 gramů denně. To zahrnuje dny tréninku a dny volna. Někteří lidé se také rozhodnou cyklovat své kreatinové doplňky tím, že je užívají po dobu 6 týdnů a poté mají 6 týdnů přestávku. Neexistují však žádné skutečné důkazy o tom, že je to nezbytné pro dosažení nejlepších výsledků. Jako vysoce prozkoumaný doplněk není překvapením, že jsou k dispozici různé formy kreatinu. Nejznámější z nich je kreatin monohydrát, ale nyní jsou k dispozici také různé typy nabízející další výhody. Mezi ně patří Kre-Alkalyn, Creatine Gluconate, Creatine Ethyl Ester. Tyto novější verze obsahují vývoj, jako je lepší absorpce a také snížení nadýmání a křečí, ke kterým může občas dojít. Řada kreatinových produktů znamená, že si můžete vybrat doplněk, který nejlépe vyhovuje vašim konkrétním potřebám.

Závěr

Díky rozsáhlému výzkumu prováděnému pro tento doplněk se ukázalo, že kreatin je extrémně účinný při budování síly a velikosti u profesionálních i amatérských sportovců. Můžete doplnit kreatin před spaním a kdykoli během. Tím máte jistotu, že dosáhnete významných fyzických výsledků spolu s tréninkem.

 

Je dobré užívat kreatin před spaním?

Doplnění kreatinu můžete užívat kdykoli během dne, takže i před spaním. Kreatin není stimulant, takže užívat ho před spaním není problém.

Kdy je nejlepší užívat kreatin?

Studie prokázaly, že nejlepší výsledky přináší suplementace kreatinu 30 minut před tréninkem nebo bezprostředně po tréninku.

Proč bych měl užívat kreatin?

Doplnění kreatinu pomáhá maximalizovat saturaci kreatinu v buňkách, což přispívá ke zvýšení anaerobní prahové hodnoty, zvýšení pracovní kapacity a zvýšení výkonu během maximálních zdvihů a sprintů.

Kolik kreatinu mám užít?

Je běžné užívat 5 gramů denní dávky kreatinu k udržení úrovně nasycení svalů.

Jak mám užívat kreatin?

Bylo zjištěno, že užívání kreatinu spolu s rychle působícími sacharidy, jako je maltodextrin a dextróza, maximalizuje jeho absorpci.

Třpitivé, lesklé legíny Glitter jsou horkou novinkou v našem sortimentu.

Vyhledávejte produkty

Nákupní košík